Pakistan: Atacul talibanilor asupra unei școli militare s-a încheiat; toți atacatorii au fost uciși

Pakistan: Atacul talibanilor asupra unei școli militare s-a încheiat; toți atacatorii au fost uciși

Atacul unui comando al talibanilor asupra unei școli militare din orașul pakistanez Peshawar s-a încheiat marți după-amiază în urma intervenției în forță a trupelor speciale, iar toți atacatorii au fost uciși, dar majoritatea celor 130 de victime sunt elevi, transmite AFP, citând poliția locală.

Șase luptători din Mișcarea Talibanilor din Pakistan (TPP), deghizați în militari, au pătruns în școală la ora locală 10.30 (05.30 GMT). În clădire se aflau circa 500 de elevi, copii ai militarilor pakistanezi. Potrivit martorilor, atacatorii au intrat în fiecare clasă și au ucis copiii, pe cei mai mulți împușcându-i în cap.

Armata a intervenit rapid, iar cu o oră înaintea terminării operațiunii bilanțul victimelor era de 130 de morți, majoritatea copii, dar acest bilanț ar putea crește, pentru că sunt și 25 de răniți în stare gravă. Atacatorii și-au pierdut viața în schimbul de focuri ori s-au sinucis detonând centurile cu explozivi pe care le aveau asupra lor.

Este cel mai grav atac terorist în Pakistan după atentatul de la Karachi, comis în anul 2007 la revenirea în țară a fostului premier Benazir Bhutto și soldat cu 139 de morți. În ultimii șapte ani, talibanii au comis sute de atacuri pe teritoriul pakistanez, ucigând peste 7.000 de persoane.

Gruparea TPP a anunțat că a comis atacul ca represalii pentru operațiunea militară 'Zarb-e-Azb' lansată în iunie și în continuare în desfășurare împotriva bazelor sale și a celor ale aliaților săi din Al-Qaida din Waziristanul de Nord, o zonă tribală din nord-vest situată la frontiera afgană.

Creată în anul 2007, această mișcare, constituită dintr-o multitudine de facțiuni islamiste, a declarat 'război sfânt' guvernului de la Islamabad pentru alianța încheiată de acesta cu SUA. TPP a mai atacat sute de școli publice în ultimii ani și a încercat de asemenea să o asasineze pe tânăra activistă pentru drepturile copiilor, în special ale fetelor, la educație, Malala Yousafzai, care la 17 ani a devenit ce mai tânără laureată a Premiului Nobel pentru Pace.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?