PE va reîncepe ancheta privind presupusele detenții ilegale de prizonieri desfășurate de CIA în statele UE

PE va reîncepe ancheta privind presupusele detenții ilegale de prizonieri desfășurate de CIA în statele UE

Comisiile pentru libertăți civile, afaceri externe și drepturile omului din Parlamentul European (PE) vor reîncepe ancheta privind presupusele transporturi și detenții ilegale de prizonieri desfășurate de CIA în statele membre UE, ca urmare a noilor dezvăluiri ale Senatului american privind utilizarea torturii de către CIA, se arată într-o rezoluție adoptată miercuri de legislativul comunitar, informează PE într-un comunicat.

Deputații cer din nou statelor membre ale Uniunii Europene să investigheze aceste acuzații și să-i urmărească penal pe cei vinovați, se arată în comunicat.

Raportul Senatului SUA publicat în decembrie 'dezvăluie fapte noi care confirmă acuzațiile conform cărora mai multe state membre ale UE, autoritățile acestora și funcționari și agenți ai serviciilor lor de securitate și de informații au fost complici la programul CIA de detenție secretă și de predări extraordinare, uneori prin mijloace corupte bazate pe sume substanțiale de bani oferite de CIA în schimbul cooperării lor', afirmă deputații europeni.

Ca urmare a noilor probe, PE 'îi încredințează Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, cu asocierea Comisiei pentru afaceri externe și, în special, a Subcomisiei pentru drepturile omului, sarcina de a continua ancheta privind presupusa folosire a unor țări europene de către CIA pentru transportarea și deținerea ilegală de prizonieri și de a informa plenul cu privire la această chestiune, în termen de un an'. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce face fosta soţie a lui Mihai Neşu, la șapte ani de la divorț

2 Uff, găina bătrână se screme să pară „bună”...

3 Într-un gest fără precedent, toți europarlamentarii români cer șefei Comisiei mai multe posturi pentru români …

4 ULTIMA ORĂ Grave nereguli în calculul pensiilor militare: unele pensii din MAI sunt prea mari, cele din MApN s…

5 ALERTĂ Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare, Ioana Băsescu, 5 ani de închisoare în dosarul fin…