Petro Poroșenko: Ucraina este angajată într-un 'război real' cu Rusia

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat că Ucraina este angajată într-un 'război real' cu Rusia, adăugând că se așteaptă la o nouă ofensivă în viitorul apropiat, într-un interviu difuzat miercuri de BBC, citat de AFP.

'Aceasta nu este o luptă împotriva separatiștilor susținuți de Rusia, este un război real cu Rusia', a subliniat șeful statului ucrainean. 'Faptul că am capturat doi soldați din forțele speciale ruse este o probă solidă' a prezenței ruse în estul Ucrainei, a adăugat el, în același interviu.

Kievul, Occidentul și SUA nu încetează să denunțe prezența forțelor regulate ruse în sprijinul rebelilor separatiști din estul Ucrainei, fapt negat categoric de Moscova.

În pofida prezenței numeroșilor jurnaliști și observatori independenți, nicio probă definitivă nu a putut fi adusă privind amploarea și permanența trupelor ruse în estul Ucrainei.

'Eu cred că ei pregătesc o ofensivă și cred că trebuie să fim pregătiți să nu le oferim nicio ocazie pentru a relansa provocările. Aceasta va fi în întregime responsabilitatea lor', a asigurat Poroșenko.

Președintele ucrainean a adăugat că nu are încredere în omologul său rus, Vladimir Putin, dar nu are altă opțiune decât să negocieze cu liderul de la Kremlin pentru a da o șansă diplomației. El a mai spus că teritoriul aflat sub controlul rebelilor în estul separatist al țării nu poate fi recucerit pe cale militară. 'Mă îndoiesc că eliberarea acestor teritorii se poate face prin mijloace militare', a spus el.

Conflictul armat din estul Ucrainei, care opune armata ucraineană rebelilor proruși, s-a soldat cu 6.200 de morți din aprilie 2014 și până acum. Un nou armistițiu a fost instituit în februarie, datorită medierii franco-germane la negocierile de la Minsk, în prezența președintelui rus Vladimir Putin, dar incidentele sângeroase continuă aproape zilnic.

Rusia neagă categoric orice implicare în conflictul din țara vecină, admițând totuși prezența unor "voluntari" ruși care luptă pe cont propriu de partea insurgenților.

Ucraina a arătat marți opiniei publice doi soldați ruși, prezentați ca membri ai trupelor speciale, într-o încercare de a proba implicarea armatei ruse în conflict. Aceștia au fost capturați într-o localitate din regiunea Lugansk, fief al separatiștilor proruși. Însă Moscova susține că cei doi nu mai făceau parte din forțele armatei ruse în momentul capturării: 'nu mai erau militari activi'. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Luni se declanșează operațiunea de curățare a României de PSD. Vin vremuri noi, oameni buni

2 Gata? Țiitoarea lui Dragnea a renunțat la inelul de logodnă și s-a vopsit blondă

3 „Revoluționarul” Nicolicea, indemnizație de 1.800 de lei. Veteran de război, 560 lei pe lună

4 Ce mai caută pesedista Savonea în CSM?

5 Hoții României! Curtea de Conturi și AEP îngroapă PSD! Plăți fără documente și semnătură, sume publice și priv…

recomandări

Te ia DNA: Emilian Gămureac

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Să mergi cu bicicleta pe sfoară în Alpi necesită ceva curaj