Polonia: Mai mulți directori ai televiziunii publice TVP au demisionat

Polonia: Mai mulți directori ai televiziunii publice TVP au demisionat

Directorii mai multor canale ale televiziunii publice poloneze TVP și-au prezentat demisia, imediat după adoptarea la 31 decembrie de către parlament a unei legi asupra mass-media publice care le supun controlului partidului conservator la putere, potrivit unui site web profesional.

Directorii celor două principale canale TVP1 și TVP2, precum și responsabilii canalului cultural TVP Kultura, ai Agenției de informații TAI și biroului de resurse umane al TVP și-au prezentat joi demisiile președintelui grupului care le-a acceptat, potrivit informațiilor site-ului wirtualnemedia.pl , preluate sâmbătă de alte canale media, notează AFP.

Niciun motiv oficial pentru decizia lor nu a fost făcut public, dar demisiile coincid cu votul Senatului polonez, dominat de partidul conservator Lege și Justiție (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, care a aprobat joi această lege controversată, adoptată în grabă cu o zi înainte de parlamentari, în ciuda protestelor internaționale.

Noile dispoziții, care trebuie încă aprobate de șeful statului Andrzej Duda, prevăd că mandatele membrilor direcțiilor și consiliilor de supraveghere ale televiziunii și radioului publice expiră, cu efect imediat.

În schimb, ministrul trezoreriei va avea de acum înainte competența de a numi și revoca noii șefi ai mass-media publice, până în prezent aleși prin concursuri organizate de Consiliul național al audiovizualului (KRRiT).

Mai multe organizații de media, cum ar fi Uniunea Europeană de Radio-Televiziune (UER/EBU), Asociația Jurnaliștilor Europeni (AEJ) și Reporteri fără Frontiere (RSF), și-au exprimat "indignarea" față de aceste dispoziții și vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a cerut explicații Varșoviei, amintește France Presse.

Partidul lui Kaczynski, pentru care acesta nu este decât un "prim pas" al reformei, a anunțat deja că televiziunea și radioul publice, precum și agenția de presă PAP, în prezent societăți comerciale controlate de stat, vor fi transformate în instituții culturale patronate de un Consiliu al canalelor media naționale, instituit de noua putere.

Pentru opoziția poloneză, aceste canale media sunt luate sub controlul conservatorilor la putere de două luni.

Primul canal al radioului public polonez Jedynka a început să difuzeze vineri în fiecare oră alternativ imnurile național și european "pentru a atrage atenția" asupra pluralismului și libertății de exprimare în pericol, potrivit redactorului său șef.

AGERPRES www.agerpres.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...