Polonia va repara avioanele MIG-29 ale armatei bulgare

Polonia va repara avioanele MIG-29 ale armatei bulgare

Polonia va efectua lucrările de reparații pentru avioanele de producție rusească MIG-29 aflate în dotarea forțelor aeriene bulgare, un acord preliminar fiind semnat vineri, transmite agenția Reuters. Prin această înțelegere, autoritățile de la Sofia încearcă să reducă dependența armatei bulgare de asistența militară furnizată de Rusia. Actualul contract dintre Bulgaria și Rusia pentru întreținerea acestor avioane expiră în luna septembrie.

'Sunt convins că facem un pas istoric', a declarat ministrul bulgar al apărării, Nikolai Nencev, în timpul ceremoniei de semnare a acordului, la care a participat și omologul său polonez Tomasz Siemoniak. Potrivit lui Nencev, Polonia va repara avioanele în schimbul unui preț mai redus față de cel solicitat de Rusia.

Într-o primă etapă, Polonia va repara motoarele și alte componente a trei avioane până la jumătatea anului 2016, până la sfârșitul anului viitor urmând să fie finalizate operațiuni similare pentru încă trei aparate.


Fiecare stat membru al NATO trebuie să dispună de cel puțin o escadrilă de 12 avioane de vânătoare funcționale, dar armata bulgară are în prezent numai 4 avioane MIG-29 deplin operaționale. 'Pe la jumătatea anului viitor, vom fi capabili să ne asigurăm singuri protecția spațiului aerian', a mai declarat Nencev.

Luna trecută, guvernul bulgar a anunțat că intenționează să-și modernizeze forțele aeriene prin achiziția de avioane multirol F-16 la mâna a doua, printre țările de unde ar putea fi cumpărate astfel de aparate fiind menționate Belgia, Olanda și Grecia.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ultimele informații din sondaje / PNL este pe trend crescător / PSD băltește la 25 / 26% / Mari emoții în zona partide…

2 Așa o fi? Judecați voi!

3 VIDEO Drumul Expres Craiova - Pitești / Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță

4 FOTO Ea este mama Antoniei / Bunica Denise Iacobescu, la 53 de ani

5 Un jeg / „A mințit cu nerușinare” / Acuzaţii grele la adresa lui Dumitru Coarnă, viitor parlamentar PSD