Poroșenko: Peste 9.000 de soldați ruși sunt desfășurați în estul Ucrainei

Poroșenko: Peste 9.000 de soldați ruși sunt desfășurați în estul Ucrainei

Un număr de peste 9.000 de soldați ruși sunt desfășurați în estul Ucrainei, unde are loc un conflict armat între forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii proruși, a declarat miercuri președintele ucrainean Petro Poroșenko, transmite AFP.

''Sunt peste 9.000 de soldați ai Federației Ruse pe teritoriul nostru, având peste 500 tancuri, piese de artilerie grea și vehicule pentru transportul trupelor. Promit că va exista o situație clară și stabilă în Ucraina dacă Rusia respectă acest punct (al acordurilor de la Minsk, din septembrie): închiderea frontierei (ruso-ucrainene) și retragerea trupelor străine de pe teritoriul nostru. Soluția la conflict este foarte simplă: oprirea furnizării de arme și muniții, retragerea trupelor și închiderea frontierei. Este un plan de pace foarte simplu'', a spus șeful statului ucrainean, într-o intervenție în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos (Elveția).

Agravarea situației din estul Ucrainei l-a determinat pe Petro Poroșenko să decidă să revină miercuri în țară.

În noaptea de marți spre miercuri, cinci civili au fost uciși și alți 29 au fost răniți în cursul unor bombardamente în orașul Donețk, în estul Ucrainei, au anunțat miercuri autoritățile locale.

Confruntările armate s-au intensificat în ultimele 12 zile și armata ucraineană a anunțat marți seara că trupele sale au fost atacate direct de trupe rusești, în apropiere de Lugansk, o altă regiune separatistă prorusă vecină cu Donețk.

Aceste acuzații sunt o premieră de la semnarea acordurilor de la Minsk, în septembrie. Miniștrii de externe ucrainean, rus, german și francez urmează să se reunească miercuri seara la Berlin pentru 'a împiedica o nouă agravare a confruntării militare și o nouă escaladare politică între Kiev și Moscova', potrivit ministrului german de externe, Frank-Walter Steinmeier.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Rușii s-au retras dar îi prindem data viitoare” / Noi imagini cu luptătorii Legiunii Internaționale a Ucrainei

2 VIDEO „Toți au stări de șoc de la ușor până la moderat” / Soțiile tanchiștilor ruși cer autorităților aducerea lor de pe front

3 VIDEO Momentul în care un lunetist ucrainean elimină mai mulți soldați ruși

4 BRRR! / Sateliții arată că Rusia a amplasat mai multe sisteme de rachete pe coasta Regiunii Kaliningrad

5 „Accidentul” Cîțu, schimbat și de la șefia Senatului / Când apare dosarul?