Poroșenko: Peste 90.000 de insurgenți proruși și militari ai Federației Ruse în Donbas

Poroșenko: Peste 90.000 de insurgenți proruși și militari ai Federației Ruse în Donbas

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a semnalat miercuri riscul ridicat de reizbucnire a ostilităților la scară largă din partea rebelilor proruși din Donbas, estimând efectivele acestora la 40.000 de insurgenți, plus 50.000 de militari ruși desfășurați în apropierea frontierei dintre Rusia și Ucraina, potrivit Unian. 

Declarația liderului politic de la Kiev intervine în contextul în care ministrul american al apărării, Ashton Carter, avertizase miercuri că separatiștii proruși din Ucraina pregătesc noi acțiuni militare împotriva armatei guvernamentale ucrainene.

Pericolul unor acțiuni militare de amploare din partea insurgenților nu doar persistă, ci este în creștere, ceea ce necesită măsuri suplimentare pentru apărarea statului, a subliniat președintele ucrainean în deschiderea unei reuniuni a Consiliului pentru Securitatea Națională și Apărare.

În acest context, Poroșenko a afirmat necesitatea unei regrupări rapide a forțelor și întăririi pozițiilor trupelor guvernamentale în zona orașelor Mariupol, Berdiansk și pe întreaga coastă a Mării Azov.

Tensiunile s-au accentuat în ultimele zile în estul Ucrainei, paralel cu negocieri desfășurate miercuri la Minsk privind modalitățile de aplicare a acordului din 12 februarie, destinat să pună capăt conflictului care a făcut până în prezent peste 6.100 de morți. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Percheziții la clanul interlop Duduianu

2 Pușcărie scrie pe ea! / Un mail trimis de Buzăianu instanței o îngroapă definitiv pe japița lui Băsescu!

3 O dare în gât profi...

4 ULTIMA ORĂ Rusia a început să-și evacueze ambasada de la Kiev și personalul diplomatic din alte orașe ale Ucra…

5 „Dragă Marian, ai 3 ani de școală” / Replica medicului Vasi Rădulescu după ce a fost atacat de Godină