Poroșenko: Rusia ar putea ataca Finlanda, țările baltice sau state de la Marea Neagră

Poroșenko: Rusia ar putea ataca Finlanda, țările baltice sau state de la Marea Neagră

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a cărui țară se confruntă cu un conflict în estul separatist prorus, a declarat, într-un interviu acordat la sfârșitul săptămânii trecute publicației austriece Kurier, că și alte state ar putea face obiectul unei agresiuni din partea Federației Ruse, relatează luni agenția de presă Unian.

'Putin va avansa atât de mult, cât îi vom permite noi — atât Ucraina, cât și lumea întreagă. Este posibil să fie atacată Finlanda? Da, e posibil. Ar putea ataca el țările baltice? Da. Statele de la Marea Neagră? Da. Ne luptăm în Donbas nu numai pentru independența țării noastre, dar și pentru democrație, libertate și securitate în Europa', a afirmat Petro Poroșenko.

Acțiunile militare din Donbas, a estimat președintele ucrainean, ar putea fi doar începutul ocupației ruse și există o serie de direcții în care Rusia ar putea lansa o ofensivă.

Federația Rusă este capabilă să ocupe țările baltice — Letonia, Lituania și Estonia — și să ajungă în capitala Ucrainei în decurs de două zile, avertizase generalul ceh Petr Pavel, președinte al Comitetului Millitar al NATO, înainte de preluarea acestei funcții — cea mai înaltă funcție militară din Alianța Atlantică—, la 1 iunie 2015.

Pe fondul amenințării ruse, ministrul american al apărării, Ashton Carter, a anunțat la 23 iunie decizia Statelor Unite de a plasa preventiv tancuri și armament greu în Europa de Est și Centrală pentru asigurarea aliaților din regiune de sprijinul lor.

Astfel, Finlanda a anunțat recent măsuri de întărire a securității în jurul insulelor Aland — provincie autonomă — ca urmare a înrăutățirii situației geopolitice din regiunea Mării Baltice. Forțele armatei finlandeze se pregătesc pentru cazul apariției aici a 'omuleților verzi' — așa cum au fost denumiți militarii ruși care au apărut în Crimeea înainte de anexarea peninsulei de către Rusia, din cauză că purtau uniforme (de camuflaj) fără însemne. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa