Premieră în Turcia: o judecătoare acoperită cu vălul islamic prezidează o audiere la tribunal

O femeie magistrat a prezidat marți o audiere la tribunal având capul acoperit cu vălul islamic, pentru prima oară în istoria Republicii Turce, țară oficial laică, a relatat miercuri publicația proguvernamentală Sabah, citată de AFP. Judecătoarea, al cărei nume nu a fost dat publicității, a prezidat marți o audiere civilă în Palatul de Justiție din Istanbul.

Consiliul Superior al Judecătorilor și Procurorilor (HSYK), organismul de control al magistraților în Turcia, a ridicat interdicția privind purtarea vălului impusă magistraților înaintea alegerilor legislative din 7 iunie.

Inițiativa judecătoarei din Istanbul a suscitat controverse pe rețelele de socializare, unii comparând gestul ei cu 'intrarea în vigoare a legii islamice'.

Lider forte al Turciei din 2003, președintele islamo-coservator Recep Tayyip Erdogan este criticat cu regularitate pentru atitudinea sa autoritară. Guvernul său a permis portul vălului islamic în universități și în parlament, iar în ultimii doi ani și în instituțiile publice și în licee, spre nemulțumirea susținătorilor republicii laice fondate în 1923 de Mustafa Kemal Atatturk.

Interdicția privind portul vălului pentru femei rămâne în armată și în forțele de securitate turcești.

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), al președintelui Erdogan, a câștigat duminică alegerile parlamentare anticipate, obținând astfel majoritatea absolută în parlament, după ce o pierduse la scrutinul din primăvară. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Rareș Bogdan îi dă în vileag: Ciuma Roșie a simțit mirosul miliardelor de la UE, de aceea vrea dărâmarea Guver…

2 VIDEO După interviul ăsta, Toader ar trebui chemat la DNA! Despre cum l-au sechestrat Dragnea, Tăriceanu și Dă…

3 Document / Un studiu care aruncă în aer 3 luni de exagerări: Cei care sunt asimptomatici nu-i pot contamina pe c…

4 Record mondial / Acest primar PSD primește salariu, pensie, pensie specială de parlamentar și pensie specială de…

5 Mare dreptate are omul ăsta!

recomandări

Te ia DNA: Sorin Tilihoi

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Reîncepe 'Dosarele X'! Iată trailerul