Premieră în Turcia: o judecătoare acoperită cu vălul islamic prezidează o audiere la tribunal

Premieră în Turcia: o judecătoare acoperită cu vălul islamic prezidează o audiere la tribunal

O femeie magistrat a prezidat marți o audiere la tribunal având capul acoperit cu vălul islamic, pentru prima oară în istoria Republicii Turce, țară oficial laică, a relatat miercuri publicația proguvernamentală Sabah, citată de AFP. Judecătoarea, al cărei nume nu a fost dat publicității, a prezidat marți o audiere civilă în Palatul de Justiție din Istanbul.

Consiliul Superior al Judecătorilor și Procurorilor (HSYK), organismul de control al magistraților în Turcia, a ridicat interdicția privind purtarea vălului impusă magistraților înaintea alegerilor legislative din 7 iunie.

Inițiativa judecătoarei din Istanbul a suscitat controverse pe rețelele de socializare, unii comparând gestul ei cu 'intrarea în vigoare a legii islamice'.

Lider forte al Turciei din 2003, președintele islamo-coservator Recep Tayyip Erdogan este criticat cu regularitate pentru atitudinea sa autoritară. Guvernul său a permis portul vălului islamic în universități și în parlament, iar în ultimii doi ani și în instituțiile publice și în licee, spre nemulțumirea susținătorilor republicii laice fondate în 1923 de Mustafa Kemal Atatturk.

Interdicția privind portul vălului pentru femei rămâne în armată și în forțele de securitate turcești.

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), al președintelui Erdogan, a câștigat duminică alegerile parlamentare anticipate, obținând astfel majoritatea absolută în parlament, după ce o pierduse la scrutinul din primăvară. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”