Premieră în Turcia: o judecătoare acoperită cu vălul islamic prezidează o audiere la tribunal

Premieră în Turcia: o judecătoare acoperită cu vălul islamic prezidează o audiere la tribunal

O femeie magistrat a prezidat marți o audiere la tribunal având capul acoperit cu vălul islamic, pentru prima oară în istoria Republicii Turce, țară oficial laică, a relatat miercuri publicația proguvernamentală Sabah, citată de AFP. Judecătoarea, al cărei nume nu a fost dat publicității, a prezidat marți o audiere civilă în Palatul de Justiție din Istanbul.

Consiliul Superior al Judecătorilor și Procurorilor (HSYK), organismul de control al magistraților în Turcia, a ridicat interdicția privind purtarea vălului impusă magistraților înaintea alegerilor legislative din 7 iunie.

Inițiativa judecătoarei din Istanbul a suscitat controverse pe rețelele de socializare, unii comparând gestul ei cu 'intrarea în vigoare a legii islamice'.

Lider forte al Turciei din 2003, președintele islamo-coservator Recep Tayyip Erdogan este criticat cu regularitate pentru atitudinea sa autoritară. Guvernul său a permis portul vălului islamic în universități și în parlament, iar în ultimii doi ani și în instituțiile publice și în licee, spre nemulțumirea susținătorilor republicii laice fondate în 1923 de Mustafa Kemal Atatturk.

Interdicția privind portul vălului pentru femei rămâne în armată și în forțele de securitate turcești.

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), al președintelui Erdogan, a câștigat duminică alegerile parlamentare anticipate, obținând astfel majoritatea absolută în parlament, după ce o pierduse la scrutinul din primăvară. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Priviți ce mută Rusia la granița cu Ucraina!

2 Americanii, semnal de forță! Priviți ce dihanie au scos din adâncuri!

3 Din culisele marilor tunuri / Cine este în spatele firmelor care importă 90% din gazul rusesc?

4 VIDEO Demonstrație de forță a MApN?

5 Pușcărie scrie pe ea! / Un mail trimis de Buzăianu instanței o îngroapă definitiv pe japița lui Băsescu!