Premierul Australiei: Statul Islamic are mai multe conturi pe Twitter decât combatanți

Premierul Australiei: Statul Islamic are mai multe conturi pe Twitter decât combatanți

Premierul australian, Malcolm Turnbull, a estimat că gruparea Statul Islamic (SI) este ''slabă'' și că are mai multe conturi pe Twitter decât combatanți, în pofida atentatelor sângeroase pe care le comite, relatează marți AFP.

Statul Islamic, care a proclamat ''un califat'' în regiunile pe care le controlează în Irak și Siria, se află ''într-o poziție fundamental slabă'', a declarat Turnbull în fața parlamentului australian.

''Ideologia sa este arhaică, dar modul în care el utilizează Internetul este foarte modern. SI are mai multe smartphone-uri decât puști, mai multe conturi pe Twitter decât combatanți. Nu se bucură de o largă legitimitate, inclusiv în zonele aflate sub controlul său direct. Este încercuit de forțe ostile. Este sub presiune militară'', a afirmat premierul australian.

O coaliție internațională condusă de SUA, din care face parte și Australia, bombardează de peste un an pozițiile organizației jihadiste în Irak și Siria.

SUA au cerut o intensificare a luptei ca urmare a atentatelor de la Paris. Franța și-a angajat luni portavionul împotriva SI, pe fondul unor mari manevre pentru formarea unui front antijihadist unit, de la Washington la Moscova.

De la atentatele din 13 noiembrie de la Paris, unele voci din Australia cer trimiterea de trupe la sol. Premierul australian, care a participat la o serie de summituri, a estimat că în această privință liderii internaționali nu sunt în favoarea unei astfel de opțiuni.

În septembrie 2014, Australia și-a ridicat nivelul de alertă față de amenințarea teroristă, și-a întărit arsenalul judiciar și a întreprins mai multe operațiuni ale poliției.

AGERPRES/(AS — autor: Angela Sârbu, editor: Gabriela Ionescu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Mister elucidat / Cine este criminalul Elenei, escorta ucisă cu cruzime în Italia

3 Scandalul ia amploare! Răsturnare de situație în dosarul banilor șterpeliți din fondul Direcţiei de Informaţii…

4 Jeguri ordinare! / Cîțu, o nouă numire cu cântec

5 Scuipați aici! / Căca-ne-am în ea de țară, care hrănește la sân toți șobolanii în timp ce bietul popor ia drumul…