Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Premierul Manuel Valls denunță creșterea "insuportabilă" a rasismului în Franța

Prim-ministrul francez, Manuel Valls, a prezentat vineri un plan de luptă împotriva rasismului și antisemitismului, subliniind că "rasismul, antisemitismul, ura față de musulmani, străini și homofobia au crescut într-un mod insuportabil" în Franța, relatează AFP. 'Evreii francezi nu trebuie să se mai teamă că sunt evrei' și 'francezilor musulmani nu ar mai trebui să le fie rușine să fie musulmani', a declarat Manuel Valls, în cadrul vizitei la Créteil, o suburbie din estul Parisului, la cinci luni după o agresiune antisemită în această localitate și la trei luni după atentatele jihadiștilor soldate cu 17 morți la Paris.

Planul de luptă împotriva rasismului promis de președintele François Hollande prevede că rasismul și antisemitismul constituie o 'circumstanță agravantă' în comiterea de infracțiuni sau crime. Suprimarea discursurilor de ură va trece din dreptul presei la dreptul penal, mai puțin liberal.

În cazul în care parlamentul va da curs inițiativelor guvernului, el va avea posibilitatea de a angaja acțiuni de grup împotriva discriminării la care sunt supuse numeroase persoane din cauza originii lor sau a orientării lor sexuale.

Actele antisemite și antimusulmane sunt în creștere puternică în Franța, în contextul marcat de atentatele jihadiste de la începutul anului. La 9 ianuarie, patru persoane au fost ucise într-un magazin evreiesc la Paris. Cu două zile înainte, 12 persoane au fost ucise în atacul împotriva sediului revistei satirice Charlie Hebdo.

La 1 decembrie, la Créteil, un cuplu de confesiune evreiască a fost sechestrat în casa în care locuia, tânăra femeie a fost violată, iar apartamentul jefuit.

După atentatele din ianuarie, actele antimusulmane au înregistrat, de asemenea, o explozie, potrivit Observatorului privind islamofobia, o asociație musulmană care a contabilizat 226 de astfel de acte, de șase ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 CULISELE surprinzătoarei numiri a lui Geoană ca numărul 2 din NATO

2 Ce legătură are scandalul uriaș de la CCR pe codurile penale cu ieșirea PSD de la guvernare

3 Așa e!

4 „Aș vrea să renunț la job și să facem sex toată ziua”

5 DEMENȚĂ O deputată PSD vrea să repună pe tapet legea care obligă copiii să plătească pensie de întreținere păr…

recomandări

Te ia DNA: Damian Dan

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai rapidă mașină din lume e aproape gata