Premierul turc îşi confirmă interesul pentru o candidatură în alegerile prezidenţiale din august

Premierul turc îşi confirmă interesul pentru o candidatură în alegerile prezidenţiale din august

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat vineri că este interesat să candideze în alegerile prezidenţiale din august, reafirmând că susţine regula partidului său care-l obligă să părăsească funcţia de şef al Guvernului după alegerile legislative din 2015.

Recep Erdogan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Susţin regula cu privire la maximum trei mandate", a declarat Erdogan pentru presă, înaintea unei vizite oficiale în Azerbaidjan.

Statutul Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP) interzice aleşilor să exercite mai mult de trei mandate succesive.

Şeful Guvernului a apreciat totodată ca prematură orice decizie cu privire la o eventuală candidatură a sa la preşedinţie. "Sunt de acord cu preşedintele (Abdullah Gül). Vom lua o decizie după ce vom discuta împreună", a spus el.

Erdogan a respins idea unei devansări a alegerilor legislative şi organizarea lor odată cu alegerile prezidenţiale. "Niciodată alegeri anticipate. Este un principiu al partidului nostru. Trebuie să ne continuăm activitatea", a declarat premierul.

Scrutinul prezidenţial se va desfăşura pentru prima dată cu sufragiu universal direct, pe 10 şi 24 august.

În pofida acuzaţiilor grave de corupţie formulate la adresa sa şi a regimului, Erdogan a obţinut o victorie detaşată în alegerile municipale, duminică, confirmându-şi astfel regimul, instalat în 2003.

Premierul a sugerat deja, în mai multe rânduri, că este interesat de funcţia de şef al statului.

Actualul preşedinte, Abdullah Gül, nu şi-a dezvăluit nici el intenţiile. Partener al şefului Guvernului, Gül nu ezită, de mai multe luni, să-şi exprime punctele de vedere diferite şi să se distanţeze de luările de poziţie intransigente ale premierului, fiind prezentat ca un potenţial rival.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Surpriza Rusiei? / „Am decis să începem reunificarea națiunii maghiare” / Un oficial din cabinetul Viktor Orban anunță noile planuri ale guvernului ungar

2 Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă

3 Două chestii care încep să se cam vadă în spatele grevei profesorilor, care continuă

4 „Mr. Bean”, editorial surprinzător despre mașinile electrice

5 Foarte interesante amănunte...