Preşedintele german critică dur Guvernul Erdogan: "De ce un Guvern atât de puternic îşi afişează nemulţumirea faţă de aparatul judiciar şi presă?"

Preşedintele german critică dur Guvernul Erdogan: "De ce un Guvern atât de puternic îşi afişează nemulţumirea faţă de aparatul judiciar şi presă?"

Preşedintele german Joachim Gauck a criticat luni, în cursul unei vizite în Turcia, atât insistenţa Guvernului islamo-conservator împotriva reţelelor de socializare şi presei, cât şi conflictul cu aparatul judiciar.

Recep Tayip Erdogan (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Adresăm (autorităţilor turce) aceleaşi întrebări ca toată lumea. Era obligatorie interzicerea Twitter şi YouTube?", a întrebat Gauck într-o conferinţă de presă comună, la Ankara, cu preşedintele turc Abdullah Gül.

Preşedintele german a declarat totodată că nu înţelege de ce Guvernul condus de către Recep Tayyip Erdogan simte, după victoria zdrobitoare în alegerile municipale de la 30 martie, "nevoia să se amestece în afacerile justiţiei, pentru a instaura o anumită ordine".

"De ce îşi afişează un Guvern atât de puternic nemulţumirea faţă de aparatul judiciar şi presă?", a insistat el.

După dezvăluirea, la jumătatea lui decembrie, a unui vast scandal de corupţie care-i afectează regimul, Erdogan a dispus blocarea accesului la reţeaua de microblogging Twitter şi la site-ul de partajare video YouTube, care au difuzat numeroase înregistrări telefonice de tip pirat care-l vizează în mod direct pe premier.

În pofida acestui scandal fără precedent, Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), aflat la putere din 2002, a obţinut o victorie detaşată în scrutinul municipal.

Întărit de această victorie, Erdogan s-a angajat într-un conflict cu Curtea Constituţională, care a anulat mai multe măsuri pe care premierul le-a adoptat, şi anume blocarea Twitter şi o parte a reformei sale care-i sporeşte tutela asupra justiţiei.

Gauck a promis să "pună aceleaşi întrebări" despre situaţia democraţiei în Turcia, un stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană (UE), în cursul întâlnirii, luni după-amiaza, cu Erdogan.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Javra, îngropată definitiv de Buzăianu! / Cât „cașcaval” a primit viitoarea „regină a pușcăriașilor”

3 Așa o fi?

4 „Am ținut-o câteva zile, era varză. I-am și cumpărat câte ceva și i-am dat-o înapoi."

5 Dragnea confirmă scandalul cu țiitoarea! Mesaj de ultimă oră