Președintele Poloniei: Soldații ucraineni luptă pentru securitatea Europei

Președintele Poloniei: Soldații ucraineni luptă pentru securitatea Europei

Soldații ucraineni luptă împotriva 'agresiunii ruse' în estul separatist prorus, apărând în acest fel securitatea Europei, a declarat joi, la Kiev, președintele polonez Bronislaw Komorowski, într-un discurs susținut în fața parlamentului ucrainean, informează AFP. 'Astăzi, când fiii Ucrainei mor în est apărând independența țării lor, ei apără și Europa. O apără în fața revenirii mentalității imperialiste, a deciziilor care amenință întreaga Europă', a spus președintele Komorowski, a cărui țară este principalul avocat al Ucrainei în cadrul UE.

Denunțând 'agresiunea rusă', al cărei scop este să 'împiedice Ucraina să se dezvolte în mod democratic', președintele polonez a declarat că 'doar orbii nu văd în Ucraina soldați, tancuri și sisteme de apărare antiaeriană ale agresorului'.

Acuzată de Kiev și de Occident că îi înarmează pe rebelii proruși din estul Ucrainei și că a desfășurat trupe regulate în această zonă, Rusia dezminte orice implicare în acest conflict, care a făcut peste 6.000 de morți într-un an.

'Lumea occidentală trebuie să înțeleagă că va fi în siguranță doar dacă Ucraina va fi în siguranță', a mai spus liderul polonez.

Bronislaw Komorowski a îndemnat UE să lase 'ușile deschise' pentru această fostă republică sovietică, ce aspiră să adere la uniune.

'Ucrainenii au demonstrat că își văd viitorul într-o Europă liberă, sigură și democratică', a subliniat președintele Poloniei.

Manifestațiile pro-europene care au durat timp de trei luni în Maidan (Nezalejnosti), în centrul Kievului, manifestații reprimate în mod sângeros, au dus la prăbușirea regimului prorus Viktor Ianukovici, în februarie 2014.
Aceste evenimente au fost urmate de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în martie 2014, și de declanșarea rebeliunii separatiste din estul Ucrainei, o lună mai târziu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”