Principalele reacții la moartea fostului cancelar german Helmut Schmidt

Principalele reacții la moartea fostului cancelar german Helmut Schmidt

Fostul cancelar german Helmut Schmidt a decedat marți, la vârsta de 96 de ani, a anunțat medicul său, Heiner Greten, citat de agenția DPA. Agenția France Presse prezintă, pe de altă parte, principalele reacții internaționale la moartea fostului cancelar social-democrat german:

Valéry Giscard d'Estaing, fost președinte francez, al cărui mandat de șapte ani (1974-1981) a coincis cu epoca Schmidt (1974-1982):

"A fost cel mai bun cancelar pe care Germania l-a cunoscut de la Konrad Adenauer și a restaurat demnitatea externă a marii sale țări".

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene:

"Mulțumită lui și prieteniei sale cu președintele francez Valery Giscard d'Estaing, relațiile franco-germane... au câștigat în profunzime. Împreună, ei au fondat sistemul monetar european și au deschis astfel calea spre euro".

"Helmut Schmidt spunea că nu era un idealist european. Angajamentul său pentru Europa demonstrează că acesta nu este un proiect pentru idealiști, ci pentru realiștii europeni".

Angela Merkel, cancelar german:

"Helmut Schmidt a fost de asemenea un exemplu pentru mine, unul dintre cei ale căror sfaturi și judecată sunt importante pentru mine", a declarat cancelarul, salutând "autoritatea naturală" și "simțul datoriei" de care a dat dovadă Helmut Schmidt.

Francois Hollande, președinte francez:

Acest "mare european a pregătit lucrurile făcute apoi de François Mitterrand și Helmut Kohl" pentru a consolida integrarea europeană.

Martin Schulz, președintele Parlamentului European:

Schulz a salutat "marea clarviziune" a acestui "mare european militant". "El a pus bazele euro și Uniunii economice și monetare" cu Valéry Giscard d'Estaing.

Ronald Lauder, președintele Congresului Mondial Evreiesc:

"După ce a avut experiența ororilor nazismului și celui de-Al Doilea Război Mondial ca soldat, el a devenit un avocat al păcii și stabilității". "Helmut Schmidt a fost primul german care a fost onorat de Congresul Mondial Evreiesc", a declarat Lauder.

Jacques Delors, fost președinte al Comisiei Europene:

"Ceea ce îl caracteriza cel mai mult pe Helmut Schmidt a fost viziunea sa lucidă a viitorului și mintea ascuțită. Mulțumită sensului său critic și pragmatismului optimist, el a putut să facă să avanseze integrarea continentului nostru".

Consiliului Europei, secretarul general Thorbjorn Jagland:

El "combina cele mai bune calități ale unui adevărat patriot și ale unui internaționalist convins". El știa cum "să ghideze țara sa" prin provocările care au constituit confruntarea Est-Vest și terorismul intern al extremei-stângi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...