Putin și Nazarbaev lansează proiectul

Putin și Nazarbaev lansează proiectul

Președinții Rusiei și Kazahstanului, Vladimir Putin, respectiv Nursultan Nazarbaev au lansat marți proiectul comun 'Eurasia' în cadrul căruia se planifică forări pentru trimiterea unor sonde la mare adâncime pentru prospectarea zăcămintelor de hidrocarburi, relatează Ria Novosti.

Cu ajutorul unor chei simbolice, cei doi șefi de stat au lansat acest proiect, care prevede prospectarea zăcămintelor de gaze și petrol la o adâncime de 7-9 km în zona depresiunii caspice, situată între Rusia și Kazahstan.

În această regiune, 'sunt concentrate circa 80% din resursele de hidrocarburi din Kazahstan', după cum a declarat prim-vicepremierul kazah al energiei, Uzakbai Karabalin.

Proiectul este prevăzut pe o durată de cinci ani și este evaluat la aproximativ 500 milioane de dolari, declară coordonatorul proiectului 'Eurasia', Baltabek Kuandikov, care spune că pentru punerea sa în aplicare în următoarele luni va fi creat un consorțiu.

'Proiectul va începe să fie realizat anul viitor', a mai indicat el, adăugând că se intenționează atragerea unor parteneri occidentali 'fără de care nu se poate, pentru că aceștia au tehnologiile corespunzătoare și experiența necesară'. Printre companiile occidentale cu care se negociază în sens sens, acesta a menționat Shell, Chevron etc. Și-au manifestat deja interesul pentru 'Eurasia' companiile ruse Lukoil și Rosneft.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Iub, te-am regulat cum trebuie?” / Dragnea, încornorat ca ultimul gușfarete

2 Zvon...

3 „Vrem 1,5 milioane euro sau publicăm pozele“

4 O dobitoacă

5 AUDIO Profesorul Cordoș, înregistrat când înapoiază mita după trei luni de la decesul pacientului