Rada Supremă de la Kiev a adoptat o rezoluție privind "respingerea agresiunii armate a Rusiei"

Rada Supremă a Ucrainei (parlamentul unicameral) a adoptat marți o rezoluție privind "respingerea agresiunii militare a Rusiei", cu o majoritate de 259 de voturi dintr-un minim necesar de 226, relatează agenția de presă TASS. 'Acesta este primul document consolidat al parlamentului ucrainean, care enumeră întreaga cronologie a conflictului dintre Ucraina și Rusia. Este primul document juridic care va menționa data începerii războiului ruso-ucrainean', a declarat vicepreședintele legislativului de la Kiev, Oksana Sâroed, în timpul prezentării documentul înainte de supunerea la vot.

Obiectivul 'acestui proiect este crearea unei baze legale pentru a putea prezenta obiecții consolidate Federației Ruse în legătură cu agresiunea armată împotriva Ucrainei', se menționează în text.

În această rezoluție, parlamentul Ucrainei cere Rusiei, printre altele, 'eliberarea imediată a tuturor prizonierilor de război și ostaticilor, retragerea tuturor formațiunilor militare rusești de pe teritoriul Ucrainei, aplicarea acordurilor de la Minsk în ceea ce privește restabilirea controlului complet din partea Kievului asupra frontierei de stat și asigurarea de către OSCE a unei monitorizări permanente asupra graniței ucraineano-ruse'.

Rada mai cere Moscovei retrocedarea către Kiev a Crimeii (anexate în martie trecut), stoparea trimiterii de convoaie așa-zis umanitare în estul Ucrainei, retragerea trupelor ruse concentrate la frontiera ruso-ucraineană, aducerea în fața justiției a celor responsabili de planificarea, pregătirea, inițierea și transpunerea în practică a 'agresiunii' împotriva Ucrainei și a celor vinovați de crime de război și împotriva umanității.

În cazul în care Rusia nu va pune capăt agresiunii militare împotriva Ucrainei, Rada Supremă îndeamnă comunitatea internațională la înăsprirea sancțiunilor față de Federația Rusă ca 'stat agresor' și accelerarea furnizării către Kiev a unei asistențe financiare extinse și livrări de arme, având în vedere că țara se opune agresiunii militare rusești, potrivit aceluiași document.

Parlamentul Ucrainei a declarat anterior Rusia drept 'stat agresor', acuzând-o de sprijinirea rebelilor separatiști din estul Ucrainei. Cu toate acestea, după cum menționează presa rusă, președintele ucrainean Petro Poroșenko a refuzat să declare război Rusiei și nu a rupt relațiile diplomatice și economice cu această țară. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I