Raul Castro, la Vatican pentru a mulțumi Papei Francisc după medierea cu SUA

Raul Castro, la Vatican pentru a mulțumi Papei Francisc după medierea cu SUA

Președintele cubanez, Raul Castro, efectuează duminică o vizită la Vatican pentru a se întâlni cu Papa Francisc și a-i mulțumi pentru bunele oficii care au permis apropierea istorică în curs cu Statele Unite, scrie AFP. 

Anunțată abia la începutul săptămânii, vizita președintelui comunist, care va sosi de la Moscova, va avea loc la mai puțin de patru luni de escala pe care Sfântul Părinte o va face în septembrie, la Havana, înainte de vizita prevăzută în Statele Unite, unde este așteptat de Barack Obama.

Raul Castro va fi primit de Papa Francisc în cursul dimineții pentru o întrevedere "strict privată", a informat Vaticanul. Șeful statului cubanez va avea ulterior o întâlnire cu premierul italian, Matteo Renzi.

Fratele său mai mare, Fidel, a mers la Vatican în 1996, unde a fost primit de Ioan Paul al II-lea: vizită care a pregătit terenul pentru călătoria istorică a papei în Cuba doi ani mai târziu.

Vaticanul și Papa Francisc au jucat un rol important în restabilirea, în decembrie, a relațiilor diplomatice dintre Cuba și Statele Unite, după mai mult de 50 de ani de tensiuni.

Sfântul Scaun a dezvăluit o mediere personală a Suveranului Pontif, care le-a scris celor celor doi șefi de stat. De asemenea, Vaticanul a primit discret, în octombrie, delegații din cele două țări.

Secretarul de Stat (numărul doi) Pietro Parolin, fost nunțiu papal în Venezuela, și Substitutul pentru Afaceri Generale (numărul trei) Giovanni Angelo Becciu, fost nunțiu la Havana, sunt foarte buni cunoscători ai dosarului și au pregătit terenul.

"Când lumea se deschide Cubei și Cuba se deschide lumii", a afirmat Ioan Paul al II-lea în 1998 la Havana: 20 de ani de eforturi au dat roade. Sfântul Scaun este apreciat de regimul comunist pentru că a sprijinit întotdeauna cererea sa de ridicare a embargoului american.

În schimb, într-o susținere fermă a bisericii locale, Vaticanul a solicitat liberalizarea regimului și eliberarea prizonierilor politici, de cele mai multe ori catolici angajați. De asemenea, a păstrat distanța față de opozanții cei mai vehemenți, cu sediul la Miami (SUA), care militau pentru răsturnarea prin forță a regimului marxist. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...