Reparații de război: Atena propune un consiliu germano-grec al înțelepților (presa)

Reparații de război: Atena propune un consiliu germano-grec al înțelepților (presa)

Ministrul elen de externe, Nikos Kotzias, propune înființarea unui consiliu germano-grec al înțelepților pentru a găsi o soluție la chestiunea reparațiilor de război cerute de Atena, potrivit ediției de luni a cotidianului Süddeutsche Zeitung, citat de AFP.

"Trebuie să găsim un numitor comun" asupra acestui dosar, a afirmat, într-un interviu acordat marelui cotidian din München, ministrul care a fost primit duminică seară la Berlin de omologul său, în ajunul întâlnirii dintre cancelarul german, Angela Merkel, și premierul Alexis Tsipras.

Nikos Kotzias dorește înființarea unui comitet germano-grec al înțelepților care să se pronunțe asupra acestor reparații pretinse Germaniei de Grecia pentru crime comise în Al Doilea Război Mondial, dosar relansat de guvernul său imediat după accederea la putere, potrivit publicației amintite.

Până în prezent, Berlinul a considerat această problemă ca juridic și politic definitiv închisă.

"Am convenit să analizăm împreună stadiul relațiilor bilaterale dintre Germania și Grecia", a afirmat duminică seară într-un comunicat șeful diplomației de la Berlin, Frank-Walter Steinmeier, fără să se refere în mod explicit la chestiunea reparațiilor.

Vineri, în cursul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt al ministrului german de externe, Martin Schaefer, a dat asigurări că nu există "nimic nou" în poziția țării sale asupra acestui subiect.

"Cred că trebuie să găsim modalitatea de a discuta rațional cu Germania anumite dosare speciale", a insistat Nikos Kotzias în interviu.

Cancelarul german, Angela Merkel, în primește luni la Berlin pe premierul elen, Alexis Tsipras, pentru a încerca dezamorsarea puternicelor tensiuni dintre Grecia supraîndatorată, care dorește să pună capăt austerității, și Germania adeptă a liniei dure printre creditorii europeni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu