Republica Moldova speră să fie ajutată de UE şi România, dacă Rusia decide sistarea de gaze naturale în Europa

Republica Moldova speră să fie ajutată de UE şi România, dacă Rusia decide sistarea de gaze naturale în Europa

Guvernul pro-european de la Chişinău a anunţat recent că speră la ajutorul Uniunii Europene în cazul unor sistări a exporturilor de gaze naturale prin intermediul conductelor care tranzitează teritoriul ucrainean, potrivit ministrului moldovean al Economiei, Valeriu Lazăr.

„Speram ca lucrurile să nu meargă atât de departe, însă, dacă se va ajunge la stoparea gazelor, sperăm ca partenerii europeni să ne ajute”, a declarat Valeriu Lazăr, ministrul Economiei al Republicii Moldova.

Oficialul de la Chişinău a mai adăugat că Republica Moldova ar putea primi gaze naturale din partea României sau din zăcăminte de pe teritoriul Ucrainei.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a trimis de curând o scrisoare oficială mai multor lideri din Europa, inclusiv către cel din România, în care a anunţat că Moscova ar putea reduce livrarea de gaze naturale prin intermediul Ucrainei, dacă această ţară nu va reuşi să îşi plătească sumele restante pentru importuri.

„Noi garantăm respectarea în totalitate a obligaţiilor faţă de consumatorii europeni. Dar problema nu este cu noi. Problema este garantarea tranzitului gazelor pe teritoriul Ucrainei”, a spus preşedintele rus.

În acest context, Uniunea Europeană a îndemnat Federaţia Rusă să îşi respecte angajamentele în ceea ce priveşte exporturile de gaze naturale.

„UE este un client bun. În prezent, ea achiziţionează 70% din exporturile ruse de energie. Aşteptăm ca furnizorii să îşi respecte angajamentele. Este în interesul tuturor ca energia să nu fie folosită ca un instrument politic”, a declarat Pia Ahrenkilde-Hansen, purtătorul de cuvânt al Executivului de la Bruxelles.

Republica Moldova urmează să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană în luna iunie.


Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…