Republica Moldova speră să fie ajutată de UE şi România, dacă Rusia decide sistarea de gaze naturale în Europa

Guvernul pro-european de la Chişinău a anunţat recent că speră la ajutorul Uniunii Europene în cazul unor sistări a exporturilor de gaze naturale prin intermediul conductelor care tranzitează teritoriul ucrainean, potrivit ministrului moldovean al Economiei, Valeriu Lazăr.

„Speram ca lucrurile să nu meargă atât de departe, însă, dacă se va ajunge la stoparea gazelor, sperăm ca partenerii europeni să ne ajute”, a declarat Valeriu Lazăr, ministrul Economiei al Republicii Moldova.

Oficialul de la Chişinău a mai adăugat că Republica Moldova ar putea primi gaze naturale din partea României sau din zăcăminte de pe teritoriul Ucrainei.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a trimis de curând o scrisoare oficială mai multor lideri din Europa, inclusiv către cel din România, în care a anunţat că Moscova ar putea reduce livrarea de gaze naturale prin intermediul Ucrainei, dacă această ţară nu va reuşi să îşi plătească sumele restante pentru importuri.

„Noi garantăm respectarea în totalitate a obligaţiilor faţă de consumatorii europeni. Dar problema nu este cu noi. Problema este garantarea tranzitului gazelor pe teritoriul Ucrainei”, a spus preşedintele rus.

În acest context, Uniunea Europeană a îndemnat Federaţia Rusă să îşi respecte angajamentele în ceea ce priveşte exporturile de gaze naturale.

„UE este un client bun. În prezent, ea achiziţionează 70% din exporturile ruse de energie. Aşteptăm ca furnizorii să îşi respecte angajamentele. Este în interesul tuturor ca energia să nu fie folosită ca un instrument politic”, a declarat Pia Ahrenkilde-Hansen, purtătorul de cuvânt al Executivului de la Bruxelles.

Republica Moldova urmează să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană în luna iunie.


Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Eu rămân, Mafia va pleca! / Vela îl aduce pe Berbeceanu să-i țină spatele după ce a fost amenințat de…

2 Informație / 30 de filiale județene ale Pro România își negociază trecerea la PSD. Tudose: Ponta va rămâne de po…

3 Mafia din MAI, în corzi! Mesajul lui Traian Berbeceanu!

4 ALERTĂ / Firea a băgat Capitala României în faliment? STB a depus garanție la Fisc sediul și parcul de autobuze …

5 Când scapă statul român de porcii plantați de Dragnea în funcții cheie? Citiți și voi ce-a făcut ăsta!

recomandări

Te ia DNA: Cristian Popescu Piedone

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum piatra asta sare de 88 de ori peste apă