Rusia intenționează să ceară Germaniei reparații pentru cel de-Al Doilea Război Mondial

Rusia intenționează să ceară Germaniei reparații pentru cel de-Al Doilea Război Mondial

Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară) intenționează să creeze un grup de lucru pentru calcularea daunelor cauzate de Germania în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a anunțat Mihail Dehtiarev, membru al Consiliului Suprem al Partidului Liberal Democrat (LDPR, ultranaționalist), relatează cotidianul rus Izvestia, citat marți de mass-media internaționale.

Potrivit acestuia, Germania nu a plătit nimic URSS pentru distrugerile și atrocitățile din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, deși a făcut astfel de plăți către țări care nici măcar nu existau în acea perioadă, precum Israelul, căruia i-a plătit mai mult de 60 miliarde de euro.

'Prin urmare, Germania plătește compensații pentru șase milioane de victime ale Holocaustului, dar, în același timp, ignoră 27 milioane de oameni sovietici uciși, printre care 16 milioane de civili. Vom solicita neapărat reparații, grupul nostru de lucru va calcula daunele', a declarat parlamentarul rus.

Potrivit acordurilor de la Ialta, a amintit el, Uniunea Sovietică a luat unele active germane (în cea mai mare parte mobilier, îmbrăcăminte, echipament industrial) din sectorul sovietic, care și așa erau trofee de război, dar Germania nu a compensat în niciun fel prejudiciul cauzat economiei URSS.

'Deși, cu aliatul nostru — RDG—a fost semnat după război un acord privind încetarea perceperii de reparații, astfel de acorduri nu au existat cu RFG și mai ales cu Germania reunificată. Prin urmare, întrebarea este deschisă și extrem de actuală. Mai ales că Germania continuă să provoace prejudicii Rusiei prin promovarea sancțiunilor ilegale ale UE', a afirmat Dehtiarev.

Chiar dacă ar fi luată în considerare valoarea mărfurilor aduse și munca prizonierilor germani în URSS, reparațiile de război ale RDG nu au depășit la vremea respectiv 15-16 miliarde de dolari, a argumentat el. Potrivit concluziilor Comisiei de Stat a URSS, în perioada războiului pagubele materiale s-au ridicat la 30% din 'avuția națională' a țării, iar pe teritoriul sovietic au fost distruse 1.710 de orașe și așezări de tip orășenesc, peste 70.000 de sate și cătune, 32.000 de întreprinderi industriale, 100.000 de colhozuri și sovhozuri. În general, doar pagubele materiale au fost estimate la aproximativ la 600 miliarde de dolari.

Suma totală a reparațiilor de război pe care Rusia le-ar putea cere Germaniei ar putea să se ridice la 3-4 trilioane de euro, la cursul actual, conform calculelor sale. 'Sperăm ca în grupul nostru de lucru să intre reprezentanți ai Belarusului și ai altor foste republici sovietice, care au, de asemenea, dreptul de a pretinde despăgubiri din partea Germaniei reunificate', a mai spus acesta.

Chiar și dacă pretențiile față de Germania ar fi fondate, unii experți susțin că a cere reparații după 70 de ani de la sfârșitul războiului este nerealist. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”