Salve de artilerie lansate de Phenian. Coreea de Sud deschide focul

Salve de artilerie lansate de Phenian. Coreea de Sud deschide focul

Schimb de focuri la frontiera maritimă coreeană

"Obuze lansate de Coreea de Nord au căzut în partea noastră (de frontieră) şi am replicat deschizând focul", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al statului major al armatelor sud-coreene. Locuitorii insulei frontaliere Baengnyeong au primit ordinul de a se refugia în adăposturi, a precizat un oficial local contactat de AFP.

Coreea de Nord a anunţat anterior că desfăşoară manevre militare în apropiere de frontiera maritimă, cu muniţie de război.

În replică, Seulul a avertizat că orice depăşire a frontierei va fi urmată de represalii.

Graniţa maritimă dintre cele două ţări a fost de mai multe ori scena unor confruntări sângeroase între cele două părţi. Ultimul incident a avut loc în 2010, când Phenianul a bombardat o insulă sud-coreeană în apropiere de zona frontierei, provocând moartea a patru persoane şi aducând peninsula la un pas de război.

Numită "Linia de limită a Nordului", frontiera a fost trasată de forţele Naţiunilor Unite şi SUA în 1953, la sfârşitul războiului coreean. Phenianul o contestă şi refuză să o recunoască.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al ministerului sud-coreean al Apărării, Wi Yong-Seop, a declarat că Phenianul "a trimis un mesaj pentru a sublinia că are intenţii ostile". "Obiectivului lor este să ne ameninţe, să amplifice tensiunile privind graniţa din Marea Galbenă şi peninsula", a apreciat el.

Coreea de Nord a desemnat în acest sens şapte zone maritime şi a avertizat Seulul să evite trimiterea de nave în aceste zone. "Am atras atenţia Nordului că vom răspunde cu focuri de armă, dacă obuze vor ajunge în partea noastră a frontierei", a declarat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Statului Major al armatei sud-coreene.

Phenianul a avertizat anterior că "nu exclude" un al patrulea test nuclear.

Coreea de Nord a desfăşurat trei teste nucleare: în octombrie 2006, în mai 2009 şi în februarie 2013.

În ultimele săptămâni, Phenianul a desfăşurat mai multe tiruri cu rachete cu rază scurtă şi medie, în semn de nemulţumire faţă de manevrele militare comune americano-sud-coreene, care au început în februarie şi urmează să se încheie în aprilie.

Manevrele comune organizate de SUA şi Coreea de Sud în fiecare an provoacă de fiecare dată proteste vehemente din partea Coreei de Nord, care acuză un antrenament în vederea invadării Nordului peninsulei.

Sursa: realitatea.net

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea îl dă în gât pe Adrian Năstase / Unde au fost dosite tablourile scumpe înainte de percheziți…

2 Un zvon...

3 Surpriză totală! Cu cine suntem, genetic, aproape identici

4 Cum funcţionează softul de spionaj Pegasus, cum poţi vedea dacă eşti „pândit” prin telefon

5 Banii City Insurance s-au dus în buzunarele cumnatului lui Adrian Năstase?