Şapte observatori OSCE dispăruţi în estul Ucrainei sunt în custodia separatiştilor proruşi

Şapte observatori OSCE dispăruţi în estul Ucrainei sunt în custodia separatiştilor proruşi

"Persoane rămase neidentificate au oprit vineri dimineaţă un microbuz în care erau 13 pasageri, inclusiv şapte reprezentanţi ai OSCE, cinci militari ucraineni şi şoferul", a precizat Ministerul de Interne de la Kiev.

"Persoanele capturate se află într-un sediu local al serviciilor speciale ocupat de insurgenţi", adaugă instituţia.

Membrii români ai misiunii de monitorizare a OSCE aflată în Ucraina nu se află printre observatorii cu care Ministerul ucrainean de Externe susţine că a pierdut legătura, informează MAE român.

Ministerul ucrainean de Externe a anunţat că a pierdut legătura cu membri ai misiunii militare a OSCE aflaţi în regiunea Doneţk, potrivit unor publicaţii ucrainene şi ruse.

Referitor la această informaţie, Ministerul Afacerilor Externe precizează, într-un comunicat, că "din informaţiile deţinute la acest moment, în incidentul menţionat nu sunt implicaţi observatori OSCE trimişi din partea României".

"Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte cu cea mai mare atenţie evoluţia situaţiei şi se află în legătură permanentă cu Ambasada de la Kiev pe acest subiect, existând un contact direct, constant, cu membrii români ai misiunii de monitorizare a OSCE desfăşurate în teren", se arată în comunicatul MAE.

Totodată, Ministerul de Externe se declară "profund îngrijorat de posibilitatea ca pe teritoriul Ucrainei suverane şi independente, stat participant la OSCE, membri ai unei misiuni a organizaţiei pan-europene să fie, sub orice formă, ameninţaţi sau puşi într-o situaţie de risc".

Conform Kyiv Post, MAE ucrainean a anunţat că a pierdut legătura cu membrii misiunii OSCE din regiunea Doneţk, care ar putea să fi fost răpiţi de forţe teroriste. "Am primit informaţii potrivit cărora s-a pierdut legătura cu membri ai misiunii militare ai OSCE din regiunea Doneţk, care aparţine Ucrainei potrivit Acordului de la Viena", a declarat Evgheni Perebiynis, şefului Departamentului de comunicare al MAE ucrainean, citat de Ria Novosti.

Postul ucrainean de radio relatează că Perebiynis a declarat, în cadrul unui briefing, că aceştia "ar fi fost capturaţi de terorişti", potrivit unor informaţii preliminare.

Ministerul de Externe de la Kiev anunţase anterior că un grup de observatori condus de Germania a sosit, pe 21 aprilie, în regiunea de sud-est a Ucrainei, înlocuind o echipă olandeză.

În prezent, echipele OSCE îşi desfăşoară activitatea în nouă regiuni din Ucraina, inclusiv Doneţk şi Luhansk, unde prostele pro-federalizare au luat amploare în ultimul timp.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, pe 6 martie, după Consiliul European de la Bruxelles, că România are un rol în rezolvarea situaţiei din Ucraina, în acest sens aprobând în timpul Consiliului participarea cu personal la misiunea OSCE din această ţară.

"În timp ce mă aflam în Consiliu, am aprobat participarea cu personal la misiunea OSCE. Deocamdată, viabil este OSCE, deja am aprobat participarea cu experţi în intelligence şi vom vedea mai departe cu ce vom putea contribui, dar sigur vom avea un rol, pentru că am probat că suntem buni cunoscători ai situaţiei din Ucraina şi avem şi 400.000 de vorbitori de limbă română în Ucraina şi 650 de kilometri de frontieră", a spus Băsescu.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Șeful „Grupului Mozart”: „Puțini din armata SUA au experimentat intensitatea cu care luptă ucrainenii”

2 VIDEO Hai cu dezmembrarea! / O uzină rusă anunță că a trimis un tren cu tancuri de ultimă generație în Ucraina

3 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

4 ULTIMA ORĂ Ucraina a doborât în două zile avioane multirol rusești în valoare de peste 130 de milioane de dolari

5 Demiteri și arestări la vârful Armatei Rusiei