Schaueble sugerează Greciei că cel mai bine pentru ea ar fi să iasă temporar din zona euro

Schaueble sugerează Greciei că cel mai bine pentru ea ar fi să iasă temporar din zona euro

Ministrul german de finanțe, Wolfgang Schaueble, a declarat joi că împărtășește opinia mai multor economiști care consideră că Grecia nu poate avansa fără o nouă ștergere a datoriei, lucru ce este însă 'incompatibil cu apartenența la uniunea monetară', motiv pentru care probabil cea mai bună cale pentru Grecia este o ieșire temporară din zona euro, relatează agenția EFE.

'Nimeni nu știe cum s-ar putea continua fără o restructurare a datoriei, dar știm cu toții că o asemenea restructurare este imposibilă. Aceasta este situația', a punctat Schaueble într-un interviu acordat postului de radio public Deutschlandfunk.

Ministrul german de finanțe — cel care de altfel a adus în discuție în cadrul Eurogrupului scoaterea Greciei din zona euro pentru cinci ani — a ținut să adauge că această idee nu este pentru guvernul de la Atena o obligație și nici măcar o propunere.


Cu câteva săptămâni în urmă, nevoile financiare ale Greciei erau estimate la circa 10 miliarde de euro, iar acum vorbim de peste 80 de miliarde, astfel că situația este 'extrem de complicată', dar vom vedea 'dacă există o cale pentru a ajunge la un program', a mai spus Schaueble.

El a recunoscut și situația delicată generată de dezbaterea ce a avut loc miercuri în Grecia, unde parlamentul a votat totuși pentru măsurile de austeritate respinse de populație la referendum. Dar a insistat că dacă Grecia dorește ajutor, atunci ea trebuie să facă reformele necesare pentru a avansa către un context în care economia ei să nu mai depindă de astfel de ajutoare și să se poată susține prin mijloace proprii.

Întrebat dacă are încredere că premierul grec Alexis Tsipras chiar va aplica programul de reforme pe care l-a acceptat în fața liderilor Eurogrupului, ministrul german de finanțe s-a limitat să afirme că legislativul de la Atena a aprobat aceste reforme, dar a amintit totuși că Grecia s-a angajat și cu cinci ani în urmă să implementeze un astfel de program, lucru care însă nu s-a întâmplat.

Pe de altă parte, Schaueble a menționat că Germania și Franța doresc crearea unui guvern economic european, în opinia sa o uniune economică neputând funcționa în lipsa unor tratate care să transfere mai multe competențe către Uniunea Europeană.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia