Senatul american votează marți asupra controversatului program al NSA

Senatul american votează marți asupra controversatului program al NSA

Senatul american urmează să voteze marți proiectul legii privind restabilirea temporară a colectării de date telefonice în SUA de către NSA, întreruptă luni, a anunțat liderul majorității republicane, Mitch McConnell, potrivit AFP.

Agenția de Securitate Națională și-a suspendat total colectarea acestor metadate (ora, durata, numărul apelat) cu începere de luni, ora 00.01 (04.01 GMT), din cauza expirării unei prevederi ce decurge din articolul 215 al Patriot Act, temeiul juridic pentru această colectare.

Proiectul de lege dezbătut în Senat restabilește acest temei juridic pentru o perioadă de șase luni.

Responsabilitatea stocării datelor este ulterior transferată companiilor de telecomunicații, pentru a liniști temerile cu privire la supravegherea americanilor de către guvern.

Proiectul de lege (USA Freedom Act) întărește, de asemenea, controlul judiciar asupra exploatării datelor de serviciile de informații.

"Trebuie să acționăm rapid pentru a remedia" absența actuală a colectării de date, a atras atenția Mitch McConnell anunțând votul.

Textul este sprijinit de Casa Albă și de marile companii de internet și informatice din SUA, a căror imagine a avut de suferit din cauza presupusei lor cooperări cu NSA.

O parte a ONG-urilor care apără viața privată și luptă împotriva supravegherii electronice au salutat, de asemenea, inițiativa legislativă.

Un vot pozitiv al Senatului, marți, nu înseamnă reluarea automată a colectării de către NSA.

Dacă Senatul adoptă amendamente, Camera Reprezentanților va trebui din nou să dezbată proiectul, cu riscul unei noi escaladări a tensiunilor politice. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana a fugit cu „morcovul italian”?

2 VIDEO Ea este „găuritoarea” de prezervative din Sibiu

3 VIDEO Priviți ce postează Armata Rusiei!

4 Momentul în care Putin va ordona invadarea Ucrainei / Indiciile oferite de experți militari

5 Valentin Naumescu: Rusia a luat deja decizia privind Ucraina / Amănuntul uitat de mulți și invocat de profesor