Sistemele de navigaţie din avioane, expuse atacurilor cibernetice prin canale de acces la Internet

Sistemele de navigaţie din avioane, expuse atacurilor cibernetice prin canale de acces la Internet

Sistemele electronice de navigaţie de la bordul avioanelor de pasageri riscă să fie vizate de atacuri cibernetice, prin intermediul canalelor ce permit accesul pasagerilor la Internet, avertizează experţi citaţi de agenţia Reuters.

Sistemele de navigaţie din avioane, expuse atacurilor cibernetice prin canale de acces la Internet (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Ruben Santamarta, consultant al companiei pentru securitatea informatică IOActive, avertizează că sistemele electronice de navigaţie de la bordul avioanelor sunt vulnerabile, situaţie care ar putea conduce la revizuirea procedurilor de siguranţă aeronautică.

Santamarta urmează să prezinte detalii ale studiiilor sale cu ocazia unei conferinţe pe tema securităţii informatice programată în Las Vegas.

"Sistemele de navigaţie prin satelit utilizate în industria aerospaţială sunt vulnerabile. Această situaţie trebuie să se schimbe", a declarat Santamarta.

Expertul a descoperit vulnerabilităţi în sisteme de comunicaţii fabricate de companiile Cobham Plc, Harris Corp, EchoStar Corp, Iridium Communications Inc şi Japan Radio Co Ltd.

Santamarta avertizează că există riscul ca hackeri să lanseze atacuri cibernetice prin intermediul canalelor de tip wifi, care permit accesul pasagerilor la Internet în avioane. În acest mod, hackerii pot modifica sau perturba sistemele de navigaţie prin satelit, punând în pericol siguranţa aeronavelor.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Un jandarm sibian de 43 de ani, coronasceptic, a murit după ce s-a infectat / Căpitanul Ionuț Câmpean, acum câte…

2 S-a ținut de cuvânt! Bolojan a tăiat joi jumătate din posturile de la CJ Bihor și desființează trei structuri …

3 FOTO Priviți unde și-a parcat mașina Nicușor Dan în prima zi de Primar General al Capitalei

4 VIDEO Primul Guvern USL s-a făcut în Dubai, pe marginea piscinei hotelului Atlantis / Scheletele lui Ponta și Gh…

5 Informație / Ludovic Orban nu va mai fi desemnat să formeze un nou guvern după alegerile din 6 decembrie