Sistemele de navigaţie din avioane, expuse atacurilor cibernetice prin canale de acces la Internet

Sistemele de navigaţie din avioane, expuse atacurilor cibernetice prin canale de acces la Internet

Sistemele electronice de navigaţie de la bordul avioanelor de pasageri riscă să fie vizate de atacuri cibernetice, prin intermediul canalelor ce permit accesul pasagerilor la Internet, avertizează experţi citaţi de agenţia Reuters.

Sistemele de navigaţie din avioane, expuse atacurilor cibernetice prin canale de acces la Internet (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Ruben Santamarta, consultant al companiei pentru securitatea informatică IOActive, avertizează că sistemele electronice de navigaţie de la bordul avioanelor sunt vulnerabile, situaţie care ar putea conduce la revizuirea procedurilor de siguranţă aeronautică.

Santamarta urmează să prezinte detalii ale studiiilor sale cu ocazia unei conferinţe pe tema securităţii informatice programată în Las Vegas.

"Sistemele de navigaţie prin satelit utilizate în industria aerospaţială sunt vulnerabile. Această situaţie trebuie să se schimbe", a declarat Santamarta.

Expertul a descoperit vulnerabilităţi în sisteme de comunicaţii fabricate de companiile Cobham Plc, Harris Corp, EchoStar Corp, Iridium Communications Inc şi Japan Radio Co Ltd.

Santamarta avertizează că există riscul ca hackeri să lanseze atacuri cibernetice prin intermediul canalelor de tip wifi, care permit accesul pasagerilor la Internet în avioane. În acest mod, hackerii pot modifica sau perturba sistemele de navigaţie prin satelit, punând în pericol siguranţa aeronavelor.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

3 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

4 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”

5 VIDEO Priviți noua „drăcovenie” scoasă de americani din „cutia cu maimuțe”