ȘTIRI DE WEEKEND - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 19 OCTOMBRIE

ȘTIRI DE WEEKEND - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 19 OCTOMBRIE

Premierul polonez Ewa Kopacz a depus o coroană de flori și a aprins o lumânare duminică dimineață la Varșovia la mormântul părintelui Jerzy Popieluszko, unul dintre simbolurile luptei anticomuniste din Polonia asasinat la 19 octombrie 1984 de poliția politică din acea perioadă. Gestul său a marcat adeziunea guvernului la omagiul pe care catolicii polonezi îl aduc preotului considerat liderul spiritual al mișcării de contestarea "Solidaritatea", ce a avut o contribuție însemnată la căderea comunismului în Europa de Est.

* Președintele ucrainean Petro Poroșenko a confirmat că a ajuns la un acord cu Rusia, cu ocazia convorbirilor de la Milano, cu privire la prețul provizoriu al gazului rusesc livrat Ucrainei și a asigurat că aceasta va permite încheierea rapidă a conflictului lor privind gazul. "În baza acestor consultări, pot spune că Ucraina va avea gaz, va avea căldură", a asigurat președintele într-un interviu difuzat sâmbătă seară de televiziunile ucrainene.

* Rusia nu va îndeplini condițiile impuse de Occident pentru ca acesta să ridice sancțiunile impuse Moscovei pe fondul crizei din estul Ucrainei, a declarat duminică ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Șeful diplomației ruse și-a exprimat convingerea că obiectivul sancțiunilor occidentale nu îl reprezintă soluționarea situației din Ucraina, ci este o încercare de a schimba punctul de vedere al Rusiei după placul Occidentului. "În fapt, atât la nivel declarativ, cât și la nivelul faptelor s-a observat constant că adevăratul scop al restricțiilor este de a influența Rusia, de a o face să-și schimbe punctul de vedere în chestiuni-cheie, care sunt pentru noi și cele mai importante, de a o obliga să-și însușească punctul de vedere al Occidentului", a acuzat Lavrov, care a calificat această atitudine drept "arhaică, din secolul trecut, inerție a mentalității coloniale".

* Sute de combatanți din gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) au organizat duminică o defilare militară pe străzile orașului irakian Mosul, pe care-l controlează din iunie. Timp de două ore, mujahedinii din "forțele de elită" au defilat pe jos, pe motociclete și la bordul unor vehicule blindate de tip 'Hammer', cu 'armament modern'", a declarat un reprezentant local, Ahmed al Harizi. Participanții la parada militară fac parte din brigăzile 'Al Sarem al Bitar', din Armata Califatului și Armata din Ninive, de la numele provinciei a cărei capitală este orașul Mosul.

* Ciocniri violente au izbucnit din nou duminică dimineață în Hong Kong, amplificând impasul dintre un guvern cu opțiuni limitate și o mișcare prodemocrație din ce în ce mai dispusă să confrunte poliția. Cea mai gravă criză politică izbucnită în Hong Kong de la predarea suveranității de către Marea Britanie înapoi Chinei în anul 1997 a intrat deja în cea de-a patra săptămână a sa și nu par a exista semnale privind găsirea unei soluții, în pofida reluării iminente a negocierilor, marți, dintre guvern și reprezentanții studenților protestatari.

* Cele două Corei au avut un scurt schimb de focuri duminică în zona demilitarizată (DMZ) intercoreeană, a anunțat Ministerul sud-coreean al Apărării. Este vorba despre cel de-al doilea incident de această natură în mai puțin de o lună petrecut de-a lungul frontierei terestre dintre cele două Corei. Până la ora difuzării știrii nu fusese semnalată nicio victimă.

* Liderul nord-coreean Kim Jong-un a organizat un banchet în onoarea atleților nord-coreeni medaliați cu aur la recentele Jocuri Asiatice, în cea de-a treia sa apariție publică în decurs de o săptămână după o lungă absență, a relatat duminică presa oficială. Kim Jong-un i-a omagiat astfel pe atleții reveniți de la Incheon, Coreea de Sud. Atleții nord-coreeni au câștigat 11 medalii de aur, 11 medalii de argint și 14 de bronz cu ocazia acestor Jocuri ce s-au desfășurat între 19 septembrie și 4 octombrie. Este vorba despre cea mai bună performanță a Coreii de Nord din 1990 încoace.

* Președintele bolivian Evo Morales a fost reales în urmă cu o săptămână cu 61% din voturile exprimate, potrivit numărătorii oficiale a Tribunalului suprem electoral date publicității sâmbătă. Această numărătoare confirmă rezultatele neoficiale anunțate în ziua scrutinului și primite atunci ca un "nou triumf al poporului bolivian" de către Morales, al cărui al treilea mandat va dura până în 2020. Președintele bolivian îl devansează cu 37 de procente pe rivalul său, omul de afaceri Doria Medina (24% din voturi). Fostul președinte liberal Jorge Quiroga a obținut doar 9% din sufragii.

* Papa Paul al VI-lea, care a condus Biserica Catolică între 1963 și 1978 într-o perioadă agitată pe scena internațională, a fost beatificat duminică de Papa Francisc în Piața Sfântul Petru, în prezența fostului suveran pontif Papa Benedict al XVI-lea. În fața unei Piețe Sfântul Petru plină cu credincioși, sub un soare cald de toamnă, Papa Francisc a rostit în latină formula consacrată, cerând ca "venerabilul servitor al Domnului Paul al VI-lea să devină preafericit". El a anunțat că sărbătoarea acestuia va avea loc în fiecare an la data de 26 septembrie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…