ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 21 OCTOMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 21 OCTOMBRIE

Forțele guvernamentale ucrainene au folosit bombe cu fragmentație în zonele populate din orașul Donețk la începutul lunii octombrie, se arată într-un raport Human Rights Watch (HRW) publicat pe site-ul organizației. Potrivit HRW, utilizarea bombelor cu fragmentație în zonele populate încalcă legile războiului din cauza pericolului reprezentat de aceste arme și ar putea constitui crime de război.

 

* Comisarul european desemnat pentru transport, slovena Violeta Bulc, despre care se spune că poate merge prin foc, a făcut o impresie excelentă cu prilejul audierii sale din cadrul Parlamentului European de luni seară. Audierea lui Bulc a fost percepută drept una vitală pentru întreaga Comisie condusă de Jean-Claude Juncker care urmează să fie supusă la vot în plen miercuri, 22 octombrie. Este acum un lucru aproape sigur că noua comisie Juncker va putea să-și înceapă mandatul de la 1 noiembrie, apreciază portalul de informații europene.

* Vladimir Borisenko, candidat în alegerile parlamentare anticipate, programate să se desfășoare duminică în Ucraina, a supraviețuit unui atentat luni seara, într-o suburbie a Kievului, Borispol, unde se află și aeroportul internațional. Persoane necunoscute au deschis focul dintr-o armă automată asupra sa în momentul în care ieșise din casă să dea de mâncare câinelui, iar apoi i-au aruncat la picioare un dispozitiv exploziv artizanal.

* Autoritățile turce au efectuat marți un nou val de arestări în rândul poliției în cadrul anchetei privind interceptările ilegale ale conversațiilor telefonice ale lui Recep Tayyip Erdogan, pe atunci prim-ministru al țării. Acțiunea vizează un grup de 18 persoane, printre care fostul responsabil al serviciilor de informații ale poliției naționale, Omer Altiparmak, și fostul șef adjunct al poliției din Ankara, Lokman Kircili.

* Suedia nu intenționează să adere la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), însă contactele sale cu această organizație ar putea deveni mai strânse, a declarat premierul suedez Stefan Lofven, aflat în vizită oficială în capitala estoniană. 'Suedia va rămâne în afara NATO, însă ar putea fi vorba de o cooperare mai strânsă cu această alianță militară', a subliniat premierul Suediei.

* Președintele american Barack Obama a declarat luni că politica Rusiei este unul dintre cele trei motive principale în legătură cu care americanii ar trebui să-și facă griji, pe lângă virusul Ebola și gruparea teroristă Statul Islamic. 'Oamenii sunt în continuare îngrijorați. Și, ei sunt îngrijorați din trei motive: unul, pe plan internațional, există o perioadă zbuciumată în Orientul Mijlociu... Criza Ebola... Situația din Ucraina și agresiunea Rusiei — acestea îi îngrijorează pe oameni. Deci, există acest sentiment de incertitudine în străinătate', a declarat Barack Obama.

* Conservatorii americani au mai puțină încredere în mass-media și se încred mai mult într-o singură sursă de informare, precum Fox News, decât cei cu convingeri de stânga, conform unui sondaj publicat marți în SUA. Conservatorii par să se încreadă în mare măsură în Fox News, 47% dintre aceștia numind acest post de televiziune drept principala sursă de informare privind guvernul și politica, precizează institutul de sondare a opiniei publice Pew Research Center. De cealaltă parte, electoratul progresist are încredere în mai multe media, cea mai populară dintre ele fiind CNN (15%), apoi postul public de radio NPR (13%), postul MSNBC (12%) și cotidianul New York Times (10%).

* Fenomenul 'binge-drinking' (consumul excesiv de alcool) și unitățile deschise non-stop care vând băuturi au contribuit în ultimii ani la creșterea cu 40% a deceselor din cauza bolilor de ficat în Marea Britanie, se arată într-un studiu realizat de Agenția de sănătate britanică (PHE). Studiul, desfășurat pe o perioadă de 12 ani, indică faptul că Marea Britanie este singura țară europeană în care s-a înregistrat o creștere a numărului de decese provocate de acest tip de patologii. De la 7.481 în 2001, numărul morților a atins 10.948 în 2012, în contextul în care majoritatea bolilor de ficat pot fi evitate tratând cauzele, ca obezitatea sau alcoolul, acesta din urmă provocând o treime din decese.

* O sud-coreeancă a fost arestată la Seul după ce a trimis în patru ani circa 5.000 de alerte false la serviciul de urgențe, în timp ce se afla sub influența alcoolului, a informat marți poliția. Song, în vârstă de 43 de ani, a trimis între ianuarie 2010 și iulie 2014 în total 4.654 de apeluri false sau glume la serviciul de urgențe. În apelurile sale, Song expunea numeroase situații fictive, precum faptul că a găsit un cadavru sau că intenționează să se sinucidă, fapt ce a motivat în numeroase ocazii desfășurarea forțelor de securitate.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...