ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 6 NOIEMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 6 NOIEMBRIE

Acorduri fiscale secrete între Luxemburg și 340 de multinaționale, printre care Apple, Amazon, Ikea, Pepsi sau Axa, pentru a-și reduce la minim impozitele, au fost dezvăluite joi de 40 de media internaționale care se bazează pe documente obținute de Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ). Aceste acorduri, încheiate între 2002 și 2010, înseamnă miliarde de euro de încasări pierdute pentru statele unde aceste companii realizează beneficii, potrivit ICIJ și media partenere.

* Comisia Europeană (CE) este gata să sancționeze Luxemburgul pentru practicile sale fiscale, a afirmat joi unul dintre purtătorii săi de cuvânt, în contextul în care mai multe media europene au publicat dezvăluiri privind existența unor acorduri fiscale secrete între Luxemburg și 340 de multinaționale. 'Dacă există o decizie negativă, Luxemburgul va trebui să-și asume acest lucru și să întreprindă acțiuni pentru a corecta situația', a declarat pentru AFP Margaritis Schinas, principalul purtător de cuvânt al noii CE, condusă de Jean-Claude Juncker, fost premier al Luxemburgului.

* Noul comisar european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, efectuează joi o vizită în Republica Moldova, prima după ce l-a înlocuit în funcție pe Stefan Fule, relatează presa de peste Prut. 'Comisarul european va efectua joi o vizită la Chișinău, la invitația premierului Iurie Leancă', menționa un comunicat al executivului moldovean, dat publicității miercuri. Vizita noului comisar european pentru extindere la Chișinău se va axa pe 'agenda europeană a Republicii Moldova, stadiul de realizare a reformelor și situația din regiune', conform aceluiași comunicat. Potrivit programului vizitei, Johannes Hahn va fi primit de președintele, Nicolae Timofti, și va avea o întâlnire cu șeful legislativului moldovean, Igor Corman.

* Federația Americano-Ungară și-a exprimat criticile față de măsurile luate de SUA privind Ungaria și care implică o interdicție de intrare în țară pentru anumiți oficiali. Într-o scrisoare adresată Victoriei Nuland, asistentul secretarului de stat american pentru afaceri europene și eurasiatice, doi lideri ai federației atrag atenția că acțiunile recente ale SUA ar putea duce la amplificarea sentimentelor anti-SUA și anti-NATO în Ungaria.

* Libertatea de mișcare în cadrul Uniunii Europene este sacrosantă, a declarat joi premierul finlandez Alexander Stubb, înaintea unei întâlniri cu omologul său britanic David Cameron, care a spus că și-ar dori limitarea imigrației în UE. "Cred că unele dintre punctele sale (în privința UE) pot fi luate în considerare, însă principiul libertății de mișcare este sacrosant, pentru că despre asta este UE", a declarat Stubb presei. "Este o provocare, dar Cameron nu poate fi lăsat singur. Sarcina noastră este să discutăm într-un mod deschis și să ajutăm Marea Britanie să rămână membru al UE", a spus el.

* Transnistria așteaptă să fie recunoscută de Rusia, a declarat miercuri așa-numita șefă a diplomației de la Tiraspol, Nina Ștanski, susținând că există toate motivele 'juridice și istorice în acest sens'. Varianta recunoașterii 'republicii moldovene nistrene' este 'singurul scenariu posibil' în legătură cu viitorul Transnistriei, a afirmat Ștanski, într-o întâlnire cu jurnaliști locali și străini.

* Traficul feroviar a fost puternic perturbat, joi dimineața, în Germania ca urmare a unei greve fără precedent a mecanicilor de locomotivă ai companiei feroviare Deutsche Bahn, prevăzută să aibă loc până luni. Perturbările în traficul feroviar au afectat în special transporturile regionale și spre periferie într-un interval la care majoritatea germanilor se deplasează spre locurile de muncă. Greviștii din sindicatul GDL (Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer) au extins joi dimineața protestul la traficul de pasageri.

* Mia Love va deveni prima femeie republicană de culoare care va face parte din Congresul SUA, după ce marți a câștigat alegerile într-un district din statul Utah, unii comparând-o deja cu democratul Barack Obama. Fostul consilier local și primar al orașului Saratoga Springs (Utah) a câștigat cu 50,04% din voturi alegerile pentru Camera Reprezentanților în Districtul 4 din acest stat, învingându-l pe Doug Owens, fiul unui fost congresman. Locul a fost eliberat după retragerea lui Jim Matheson. Mia Love își va ocupa oficial funcția la începutul anului viitor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...