ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 7 NOIEMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 7 NOIEMBRIE

Miniștrii de finanțe din statele Uniunii Europene, care se reunesc vineri la Bruxelles, încearcă să ajungă la un compromis cu privire la contribuțiile țărilor membre la bugetul comunitar, în contextul în care subiectul a provocat un schimb de replici dur între Bruxelles și Londra. Marii Britanii i s-a cerut luna trecută să contribuie până în decembrie cu încă 2 miliarde de euro la bugetul Uniunii Europene, potrivit revizuirii anuale ce ia în considerare performanța economică a țării mai bună decât previziunile inițiale.

* Integrarea europeană sau relații mai strânse cu Uniunea Vamală — aceasta este subiectul-cheie al campaniei electorale din Republica Moldova, în perspectiva alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, au declarat membrii unei delegații a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) la finalul misiunii sale pre-electorale la Chișinău. Delegația APCE a vizitat pe 5 și 6 noiembrie Republica Moldova și a avut cinci membri, printre care și românul Ionuț-Marian Stroe (din partea partidului paneuropean Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa).

* Agravarea situației din sud-estul Ucrainei a fost joi în centrul unei reuniuni a Consiliului Securității Rusiei, prezidată de președintele rus Vladimir Putin. 'Reuniunea s-a concentrat asupra problemelor sociale și economice și dosarelor internaționale, inclusiv înrăutățirea situației din Donbas unde forțele armatei ucrainene au încălcat acordul de încetare a focului (de la 5 septembrie) în mod repetat', a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al șefului statului rus.

* Ministrul afacerilor externe rus Serghei Lavrov intenționează să se întâlnească cu secretarul de stat american John Kerry, pe marginea pregătirilor pentru summitul Forumului Cooperării Economice Asia Pacific (APEC) de la Beijing. 'La 8 noiembrie, la Beijing, pe marginea preparativelor summitului APEC este prevăzută o întrevedere între Lavrov și Kerry', a declarat această sursă anonimă din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe.

* Majoritatea deputaților polonezi au votat vineri împotriva demiterii președintelui Seimului, Radoslaw Sikorski. Un vot de neîncredere la adresa sa era cerut de opoziție, din cauza scandalului provocat de interviul pe care acesta l-a acordat publicației americane Politico. Împotriva demisiei lui Sikorski s-au pronunțat 240 de deputați, pentru — 146, iar 48 s-au abținut.

* Rusia a atacat Ucraina, fără o declarație de război, și a pus astfel la îndoială ordinea actuală în Europa, a declarat ministrul polonez de externe, Grzegorz Schetyna, într-un discurs susținut joi în parlamentul țării (Seim). '2014 va intra în istorie ca perioada când, la 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, Rusia a pus la îndoială ordinea internațională actuală, instituită după cel de-al Doilea Război Mondial', a spus ministrul polonez, subliniind că astfel au fost încălcate 'principiile inviolabilității frontierelor, neutilizării forței în disputele internaționale și suveranității statelor'.

* Serviciile de securitate ale Poloniei au înregistrat în ultimii ani o activitate crescută a spionajului rus pe teritoriul polonez, a declarat președintele Agenției pentru Securitate Internă a Poloniei, Dariusz Luczak, în timpul ședinței Comisiei parlamentare pentru serviciile secrete. Potrivit lui Dariusz Luczak, activitatea serviciilor secrete ruse pe teritoriul Poloniei 'a fost continuu ridicată de-a lungul multor ani'.

* Cel puțin zece explozii au afectat vineri dimineață case și mașini ale liderilor mișcării palestiniene Fatah în Fâșia Gaza. Până în prezent nu s-au raportat răniți și nu se cunosc motivele acestor atacuri, condamnate atât de gruparea Fatah, a președintelui palestinian Mahmoud Abbas, cât și de mișcarea islamistă Hamas, care controlează acest teritoriu. Exploziile s-au produs în câteva ore înainte de 06.30, ora locală. Una dintre ele a vizat estrada instalată în vestul Gaza pentru comemorarea a zece ani de la moartea lui Yasser Arafat, principalul fondator al Fatah, care va avea loc la 11 noiembrie.

* Un fost militar al Navy Seals, trupele de elită ale Marinei SUA care acționează în mod tradițional în cel mai mare secret, a declarat public că el a fost cel care l-a ucis pe Osama ben Laden, atrăgând imediat amenințări cu moartea din partea jihadiștilor. Robert O'Neill, 38 de ani, a declarat joi că l-a ucis, cu un glonț în cap, pe liderul Al-Qaida la data de 2 mai 2011 în timpul unui raid la Abbottabad, în Pakistan.

* Alegătorii din statele americane Alaska, Oregon și la Washington D.C. au votat legalizarea consumului de recreativ de marijuana, alăturându-se statelor Colorado și Washington care au adoptat această lege încă din 2012. Aceste trei victorii deschid drumul spre organizarea de noi referendumuri, probabil în 2016, privind legalizarea consumului de marijuana și în state precum California, Massachusetts, Maine, Nevada și Arizona.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina