ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 10 NOIEMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 10 NOIEMBRIE

Serviciul Federal de Informații (BND) avertizează că gruparea jihadistă Statul Islamic ar putea comite un 'atentat la scară mare' în Occident pentru a forța coaliția internațională să trimită trupe terestre în Siria și Irak. Statul Islamic, menționează în acest context BND, răspândește de ceva timp prin propaganda sa prin internet ideea profeției despre sfârșitul lumii, în special ideea bătăliei finale între 'cei mai puri și adevărați soldați' ai SI și 'armata cruciaților'.

* Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a declarat luni că situația din regiunile estice ale Ucrainei controlate de rebelii proruși a devenit din nou gravă și că toate părțile trebuie să respecte acordul de încetare a focului convenit în septembrie la Minsk. "Din păcate, situația este din nou gravă. Acum cred că trebuie să facem apel la toți cei implicați în conflict, precum și la partea rusă, să revină la condițiile protocolului de la Minsk", a spus Steinmeier într-o conferință de presă la Astana, cu ocazia unei vizite în Kazahstan.

* Președintele Radei Supreme (parlamentul unicameral), Oleksandr Turcinov, a refuzat să semneze legea amnistierii combatanților care au luat parte la ostilități în Donbas, în baza acordurilor de la Minsk cu privire la reglementarea conflictului din estul Ucrainei. 'Legea amnistiei a fost adoptată, dar niciuna din condițiile care ar trebui să conducă la amnistiere nu a fost îndeplinită și eu nu am semnat acest document', a declarat Turcinov, într-un interviu acordat duminică.

* Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a negat că oficiali ai NATO i-ar fi promis că Alianța Nord-Atlantică nu se va extinde spre Estul Europei după căderea Zidului Berlinului și reunificarea Germaniei, într-un interviu acordat la sfârșitul săptămânii trecute postului de televiziune german ZDF, cu ocazia participării la ceremoniile ocazionate de împlinirea a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

* Președintele Italiei, Giorgio Napolitano, care a acceptat cu reținere un al doilea mandat de șef al statului în 2013, în timpul unei crize politice, ar putea demisiona în ianuarie 2015, cu cinci ani înainte de încheierea mandatului său de șapte ani, potrivit unor comentatori politici. Giorgio Napolitano (89 de ani), fost comunist, ar putea să-și anunțe decizia cu ocazia tradiționalului mesaj de sfârșit de an, pe 31 decembrie, și să părăsească funcția câteva săptămâni mai târziu.

* Oficiali militari de top britanici aflați la post în Rusia și China au fost avertizați să nu aibă relații cu tinere femei din aceste două țări, deoarece ar putea fi spioane. Potrivit unui document confidențial al Ministerului britanic al Apărării relevă că agenți FSB (Serviciul de Securitate al Rusiei, succesorul KGB) ar putea încerca să atragă într-o relație intimă responsabili britanici și apoi să-i șantajeze.

* Președintele rus Vladimir Putin a avut duminică la Beijing, cu ocazia summitului Asia-Pacific (APEC) ce are loc în aceste zile în capitala chineză, o întrevedere cu premierul japonez Shinzo Abe, cei doi lideri abordând problema negocierilor ruso-japoneze în vederea încheierii unui tratat de pace, precum și perspectivele unei vizite la Tokyo a șefului statului rus.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...