ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 28 NOIEMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 28 NOIEMBRIE

Republica Moldova nu intenționează să renunțe la 'statutul de țară în afara oricărui bloc' militar și nu va adera la NATO, a declarat joi premierul moldovean Iurie Leancă, într-un interviu acordat agenției ruse de presă RIA Novosti, în contextul alegerilor parlamentare de duminică.

'Eu mă pronunț explicit pentru neutralitatea țării. Noi nu vom adera la NATO și dorim ca toți partenerii noștri, fie ei din Vest sau din Est, să respecte statutul nostru neutru', a afirmat Leancă, adăugând că acest statut este în avantajul societății moldovene. Aceasta înseamnă că pe teritoriul Republicii Moldova nu trebuie să existe prezență militară străină, a subliniat el.

* Liderul partidului 'Patria' din Republica Moldova, controversatul om de afaceri Renato Usatîi, a părăsit în noaptea de joi spre vineri teritoriul republicii, după ce joi Curtea de Apel a avizat favorabil cererea Comisiei Electorale Centrale privind excluderea acestei formațiuni din cursa electorală, relatează mass-media de peste Prut. Usatîi, cap de listă al partidului 'Patria' pentru alegerile de duminică, și-a anunțat singur plecarea într-o înregistrare video postată pe Youtube. El susține că a fost nevoit să plece din țară, întrucât poliția ar fi intenționat să-l aresteze și își îndeamnă susținătorii să nu se lase provocați și să nu iasă la proteste violente în stradă, motivând că puterea 'asta așteaptă'.

* Președintele ales, Klaus Iohannis, a declarat, vineri, că România sprijină aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană prin susținerea permanentă a intereselor acestei țări și a afirmat că țara noastră are o "datorie de necontestat" față de Chișinău, respectiv constituirea unui spațiu comun de democrație, stabilitate și prosperitate. "Avem o limbă comună, istorie comună, cultură comună, tradiții pe care țările noastre le împărtășesc. Nu există o altă țară decât Republica Moldova care este atât de importantă pentru noi, românii, pentru România, pentru relațiile externe ale României. România cu siguranță are o datorie de necontestat față de Republica Moldova — constituirea unui spațiu comun de democrație, stabilitate și prosperitate pentru cetățenii români și moldoveni, iar unul din obiectivele principale ale politicii externe ale României este susținerea în cel mai clar mod cu putință (...) a parcursului european al Republicii Moldova", a susținut Iohannis la Chișinău, după întrevederea cu președintele Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat.

* Președintele ales al României, Klaus Iohannis, consideră că cetățenii Republicii Moldova au șansa să aleagă duminică, la scrutinul parlamentar, un ''viitor european" pentru țara lor. "Orice soluție aleasă pe 30 noiembrie trebuie să fie agreată de o majoritate a cetățenilor Republicii Moldova. Este de datoria tuturor liderilor politici angrenați în această campanie electorală să nu creeze ciocniri de interese între diferitele comunități din interiorul statului și să se concentreze pe prezentarea unor proiecte care să răspundă nevoilor cetățenilor Republicii Moldova. Am speranța că cei cu drept de vot vor opta pentru un viitor pro-european, fac apel cu precădere și la cei cu cetățenie română. România a avut șansa istorică de a deveni parte a comunității europene, pe 30 noiembrie putem acorda o șansă europeană și un viitor mai bun Republicii Moldova în același fel în care României i s-a garantat viitorul spre vest pe 16 noiembrie", a spus Iohannis la Chișinău, după întrevederea cu președintele Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat.

* Cancelarul german Angela Merkel i-a trimis premierului moldovean Iurie Leancă o scrisoare de susținere în alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova, susținând de asemenea că scrutinul "va decide dacă moldovenii își doresc să continue calea spre integrarea europeană și să devină membri ai Uniunii Europene", informează un comunicat transmis vineri de Guvernul de la Chișinău. 'Stimate domnule prim-ministru, țin să vă urez dumneavoastră personal și întregului partid, PLDM, mult succes la alegerile parlamentare de duminică. Ați demonstrat pe parcursul mandatului de premier că reformele economice și sociale pot fi derulate concomitent', se arată în mesajul oficialului german.

* Premierul britanic David Cameron, aflat sub presiunea mișcărilor eurofobe din țara sa, urmează să anunțe vineri noi măsuri pentru a limita accesul la ajutoare sociale pentru imigranții care provin din Uniunea Europeană. Într-un discurs extrem de așteptat și ale cărui principale idei au fost dezvăluite în cursul nopții de joi spre vineri, premierul va pleda pentru introducerea unui interval de patru ani înainte ca imigranții să poată avea acces la anumite avantaje, cum ar fi reduceri de taxe sau locuințe sociale. Aceste limitări sunt, în opinia sa, 'o necesitate absolută' dacă Marea Britanie vrea să rămână în Uniunea Europeană. David Cameron a promis, în caz de victorie la alegerile generale din luna mai 2015, că va organiza un referendum privind ieșirea din UE, pe care o vrea reformată în prealabil.

* Limba ucraineană trebuie să rămână singura limbă de stat în Ucraina, a declarat joi, la Kiev, președintele țării Petro Poroșenko, în cadrul primei reuniuni a noului parlament (Rada Supremă) rezultat în urma alegerilor din 26 octombrie. 'Ucraineana ca singura limba de stat reprezintă un factor extrem de important în consolidarea societății și a statului', a indicat Poroșenko în mesajul său către parlament. În același timp, descentralizarea Ucrainei și adoptarea unor legi corespunzătoare 'oferă posibilități uimitoare, ținând cont de particularitățile regionale', inclusiv în materie de limbă, religie și tradiții, adăugat șeful statului ucrainean.

* Vicepreședintele noii Comisii Europene (CE) Jyrki Katainen a făcut apel la Berlin să injecteze în planul Juncker o parte din miliardele sale de euro pentru investiții prevăzute până în 2018, conform unui interviu apărut vineri în presa germană. "Ne putem imagina că Germania va investi o parte din programul său de 10 miliarde de euro în fondul nostru", a declarat, în interviul pentru cotidianul economic german Handelsblatt, Jyrki Katainen, vicepreședinte CE responsabil cu creșterea, locurile de muncă, investițiile și competitivitatea.

* Slovacii vor fi chemați la urne la 7 februarie pentru un referendum prin care inițiatorii săi vor să blocheze calea spre căsătoriile între persoane de același sex, a declarat joi președintele țării, Andrej Kiska. Referendumul a fost cerut de mișcarea Alianța pentru Familie, car a anunțat în septembrie că a strâns aproape 400.000 de semnături necesare pentru inițierea scrutinului. Căsătoriile între persoane de același sex sunt deja interzise în această țară de tradiție catolică, membră a UE din 2004. În iunie, Parlamentul a aprobat un amendament constituțional care definește căsătoria ca fiind 'uniunea exclusivă între un bărbat și o femeie'.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?