ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 11 DECEMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 11 DECEMBRIE

Separatiștii proruși din estul Ucrainei au anunțat joi că au început retragerea artileriei de pe pozițiile lor din sudul regiunii Donețk, informează Interfax, care citează un lider al rebelilor. ''Am început retragerea sistemelor de artilerie cu un calibru mai mare de 100 milimetri din sudul republicii'', a declarat Denis Pușilin, vicepreședinte al 'parlamentului' autoproclamatei republici Donețk. Anunțul liderului separatist intervine în contextul în care un nou armistițiu, anunțat săptămâna trecută de președinția ucraineană și de separatiștii proruși, a intrat în vigoare la 9 decembrie, într-o nouă încercare de a se pune capăt luptelor din regiune, soldate până în prezent cu peste 4.300 de morți.

* Președintele rus Vladimir Putin se află joi într-o vizită oficială în India, unde speră să consolideze legăturile comerciale cu gigantul asiatic în contextul în care economia rusă este afectată de sancțiunile occidentale ce au fost impuse Moscovei pe fondul crizei ucrainene. În cadrul acestei vizite, liderul de la Kremlin urmează să discute cu premierul indian Narendra Modi modalitățile de întărire a cooperării ruso-indiene în domeniile nuclear, al petrolului și al gazelor naturale, în sfera militară, dar și în sectorul diamantelor. Este prima vizită în India a președintelui rus de la venirea la putere, în luna mai, a premierului Modi. Vladimir Putin a declarat, înainte de sosirea sa în India, că va încerca cu prilejul acestei vizite să întărească 'parteneriatul strategic privilegiat' cu New Delhi, menționând posibilitatea de a încheia acorduri privind construirea de noi reactoare și vânzarea de material militar.

* Fostul vicepreședinte american Dick Cheney a declarat miercuri că raportul prezentat de Senat privind folosirea torturii de către CIA în interogatoriile asupra presupușilor teroriști este 'plin de prostii'. "Cred că acest raport este deplorabil. Mi se pare imperfect", a declarat pentru Fox News Dick Cheney, în funcție în timpul lui George W. Bush, între 2001 și 2009, perioada în care s-au desfășurat interogatoriile violente ale CIA asupra presupușilor teroriști. Raportul, făcut public marți de Senat, susține că tortura folosită de CIA împotriva presupușilor teroriști nu a permis obținerea nici unor informații valabile. Comisia pentru Informații a Senatului a scos astfel la lumină lucrurile ascunse de agenția de informații față de Congres și Casa Albă.

* Statele Unite și-au contactat aliații și partenerii externi pentru a discuta despre dezvăluirile privind tortura utilizată de Agenția Centrală de Informații (CIA) în cazul suspecților de terorism, în timp ce Polonia a recunoscut pentru prima dată că a găzduit o închisoare secretă americană. Secretarul de stat John Kerry și alți înalți oficiali "au întreprins o serie de măsuri prin canale diplomatice, contactându-i pe unii dintre partenerii noștri după publicarea raportului", a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Jen Psaki.

* Rețeaua Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA) a afirmat că președintele SUA, Barack Obama, poartă întreaga responsabilitate pentru moartea celor ostatici, un american și un sud-african, în cursul unei operațiunii militare eșuate sâmbătă în Yemen, potrivit unei înregistrări video difuzate joi. 'Obama a luat cea mai proastă decizie, considerată ca semnarea condamnării la moarte a concetățeanului său' Luke Somers, dar și a ostaticului sud-african Pierre Korkie, a declarat Nasser Al-Ansi, responsabil al AQPA. Cei doi ostatici au fost uciși în cursul unei operațiuni eșuate a unui comando american sâmbătă, în sud-estul Yemenului, în ajunul expirării unui ultimatum de trei zile stabilit de AQPA, care a amenințat cu executarea cetățeanului american dacă SUA nu răspund la cerințele grupării.

* Președinta Braziliei, Dilma Rousseff, a primit miercuri cu lacrimi în ochi, dar 'fără remușcări', raportul final al Comisiei pentru Adevăr, care a investigat încălcările drepturilor omului în timpul dictaturii militare dintre anii 1964 și 1985. Raportul a fost prezentat la o ceremonie condusă chiar de Dilma Rousseff, care în tinerețe a stat aproape trei ani în închisoare și a fost supusă unor acte de tortură pentru legăturile ei cu un grup care a ridicat armele împotriva regimului militar. 'Acest raport va face ca fantomele unui trecut foarte dureros și trist să nu se ascundă sub umbra omisiunii', a afirmat ea, izbucnind în plâns în mijlocul discursului, dar adăugând apoi că atrocitățile relatate în document 'nu trebuie să fie un motiv pentru manifestări de ură sau reglări de conturi'.

* Corupția din Bulgaria a ajuns la un 'nivel critic' , iar efectele sale sunt resimțite de toți cetățenii, este de părere adjunctul șefului misiunii SUA la Sofia, Bruce Berton. Afirmația diplomatului american a fost făcută la o întâlnire cu reprezentanți ai sistemului de justiție din Bulgaria cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție, care este marcată anual la 9 decembrie. "Corupția este o problemă globală, inclusiv în SUA, după cum puteți vedea după multe titluri din presă. Din păcate, mă tem că, în Bulgaria, corupția a atins un nivel critic care are un impact negativ asupra vieții fiecărui cetățean", a declarat el, citat de agenția de presă BGNES și de biroul de presă al Ambasadei SUA la Sofia.

* Poliția britanică a arestat 76 de persoane în cursul unei manifestații ce bloca miercuri un centru comercial din Londra și care fusese organizată în semn de sprijin față de valul de proteste împotriva violenței poliției din SUA. Sute de manifestanți au blocat centrul comercial West Field, în vestul Londrei, organizând o acțiune de protest denumită ''die-in'', în cursul căreia ei s-au întins la sol, ca și cum ar fi fost morți.Manifestanții au afișat pancarte pe care se putea citi ''Viețile negrilor contează'' , precum și alte sloganuri folosite în cadrul mișcărilor de protest din SUA.

* Un grup de intelectuali chinezi i-a decernat lui Fidel Castro un 'premiu al păcii' care se dorește a fi o alternativă la prestigiosul Premiul Nobel, salutând eforturile fostului președinte cubanez pentru 'soluționarea crizelor internaționale'. '(Fidel) Castro, atunci când se afla la putere, nu a recurs la forță sau la violență pentru a soluționa crizele și conflictele în relațiile internaționale, în special cu SUA', a declarat Liu Zhiqin, unul dintre inițiatorii 'Premiului pentru Pace Confucius'. Considerat 'părintele' Revoluției cubaneze, de când s-a retras, în 2008, el "a avut întrevederi cu lideri și organizații străine și a servit puternic cauza eliminării armelor nucleare', a adăugat Liu Zhiqin.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria