ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 20 OCTOMBRIE

ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 20 OCTOMBRIE

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat sfârșitul epidemiei de Ebola în Nigeria, după 42 de zile în care nu s-a mai înregistrat niciun caz.

"Epidemia (de Ebola), a fost oprită în Nigeria. Este o reușită spectaculoasă care arată lumii întregi că Ebola poate fi stopată ", a declarat reprezentantul OMS în Nigeria, Rui Gama Vaz , în timpul unei conferințe de presă la Abuja.

* Moscova intenționează să desfășoare în Peninsula Crimeea armament nuclear-tactic, inclusiv avioane strategice TU-22M3 și sisteme de rachete operativ-tactice "Iskander-M", capabile să lanseze rachete cu focoase nucleare, se menționează într-un mesaj al unor congresmeni americani adresat președintelui Barack Obama.

* Uniunea Europeană va numi până la sfârșitul săptămânii un coordonator european al luptei împotriva febrei hemoragice Ebola, a anunțat luni ministrul francez de externe, Laurent Fabius. Miniștrii europeni de externe "spun în unanimitate că ideea unui coordonator european pentru lupta împotriva Ebola este una bună", a declarat Fabius în fața presei. Principiul ar urma să fie adoptat luni de cele 28 de state membre UE, ai căror miniștri de externe s-au reunit la Luxemburg. "Numele va fi ales în zilele următoare", a precizat șeful diplomației franceze. Potrivit unei surse europene, șefii de stat și de guvern din UE, care urmează să se reunească joi și vineri, vor anunța personalitatea aleasă, care va acționa de la Centrul de coordonare a răspunsului la urgențe al Comisiei Europene.

* Occidentul va susține Ucraina doar dacă ucrainenii vor arăta că sunt gata să-și apere libertatea, a apreciat politologul american Zbigniew Brzezinski, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională în SUA, într-un interviu. În opinia lui Brzezinski, totul depinde de ucrainenii înșiși, mai exact de tânăra generație de ucraineni. 'Occidentul dă foarte clar de înțeles că nu-i este indiferent (ceea ce se întâmplă în Ucraina). Dar să nu vă așteptați că Occidentul va lupta în locul vostru. Acesta este principalul lucru pe care trebuie să-l înțelegeți', a declarat Zbigniew Brzezinski.

* Uniunea Europeană a adoptat luni noi sancțiuni împotriva regimului sirian, vizând în special 16 apropiați ai regimului de la Damasc pentru implicare în represiune, au informat surse diplomatice europene. Noile sancțiuni, adoptate de miniștrii de externe reuniți la Luxemburg, vizează noul guvern sirian numit de președintele Bashar al-Assad la 31 august, a precizat o sursă europeană. Noul guvern include 11 noi miniștri.

* Dacă autoritățile americane pentru imigrație refuză să dezvăluie informațiile care au stat la baza realizării unei 'liste negre' cu oficiali ungari atunci concluzia că acest lucru reprezintă o 'provocare' va fi dificil de evitat, a declarat duminică seară liderul grupului parlamentar al Fidesz, Antal Rogan. El a declarat că a solicitat autorităților americane să prezinte orice dovadă de corupție în cazul invocat de acestea, al unor oficiali al căror nume nu a fost divulgat.

* Turcia a luat măsuri pentru a-i ajuta pe combatanții kurzi să ajungă, tranzitând teritoriul său, la orașul sirian kurd Kobane, asediat de jihadiștii grupării Statul Islamic (SI), a anunțat luni ministrul turc al afacerilor externe, Mevul Cavusoglu. 'Ajutăm forțele combatanților kurzi 'peshmerga' să treacă frontiera pentru a merge la Kobane. Discuțiile noastre pe acest subiect continuă', a declarat Cavusoglu în cadrul unei conferință de presă împreună cu omologul tunisian, Mongi Hamdi, fără a furniza alte detalii.

* Prințul William și soția sa, Catherine, au anunțat luni într-un comunicat că al doilea copil al lor se va naște 'în aprilie 2015'. 'Ducele și ducesa de Cambridge sunt fericiți să confirme că așteaptă un copil în aprilie 2015'. William anunțase luna trecută că soția sa așteaptă al doilea copil, dar fără să precizeze data nașterii bebelușului. În comunicat se mai spune că viitoarea mamă suferă încă de grețuri puternice, pe care le-a avut și înainte de nașterea primului copil, prințul George, dar că 'starea sa de sănătate se îmbunătățește progresiv'.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...