ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 3 NOIEMBRIE

ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 3 NOIEMBRIE

Separatiștii din estul ucrainean au anunțat luni că 'alegerile' prezidențiale și legislative desfășurate duminică în zona minieră Donbas au confirmat definitiv separarea acestei regiuni de restul Ucrainei. "Alegerile s-au desfășurat legitim și fără niciun incident care să influențeze rezultatele. În prezent, noi dispunem de putere legitimă. (Regiunea) Donbas nu mai face parte din Ucraina, aceasta fie că place sau nu unora sau altora", a declarat șeful comisiei electorale din Donețk, Roman Liaghin.

* Germania consideră că este de neînțeles ca 'voci oficiale ruse' să recunoască 'alegerile' organizate duminică în regiunile separatiste proruse din estul Ucrainei, a declarat luni Steffen Seibert, purtător de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel. Alegerile desfășurate duminică în estul Ucrainei au fost condamnate de Kiev și de aliații săi occidentali. În schimb, Ministerul rus de externe a anunțat că 'respectă' rezultatul alegerilor prezidențiale și legislative care au avut loc duminică în estul separatist al Ucrainei.

* Președintele german, Joachim Gauck, și-a mărturisit în mod deschis reticența față de ideea ca partidul stângii radicale Die Linke să conducă un land, așa cum se pregătesc pentru aceasta foștii comuniști în Thuringia (est), provocând luni o polemică. ''Oamenii care au cunoscut RDG-ul și aparțin generației mele trebuie să facă mari eforturi pentru a accepta aceasta'', declara duminică la televiziunea ARD președintele Gauck, fost pastor protestant originar din est.

* Unul din doi germani nu este interesat să afle mai mult despre divizarea istorică a țării lor, potrivit unui sondaj publicat luni, cu mai puțin de o săptămână înainte de împlinirea a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Conform sondajului realizat de Infratest în rândul a 1.015 persoane, 54% dintre vest-germani și 51% din populația fostei Germanii de Est comuniste nu sunt interesați să afle mai multe informații despre fosta Republică Democrată Germană (RDG).

* Germania dorește ca Marea Britanie să rămână un membru 'activ și implicat' al Uniunii Europene, dar nu va ceda în fața planurilor premierului David Cameron de a limita imigrația din alte țări membre ale UE, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert. 'Marii Britanii îi revine datoria să clarifice rolul pe care dorește să îl joace în viitorul Uniunii Europene. Nu este o problemă bilaterală între Germania și Marea Britanie, ci este o problemă între Marea Britanie și toți partenerii săi europeni', a explicat Steffen Seibert.

* Vestul a destabilizat Ucraina vreme de mai mulți ani prin promovarea 'mitului' potrivit căruia ucrainenii urmau să fie primiți în curând în Uniunea Europeană, a declarat luni un lider al Partidului Scoțian Socialist. 'Vestul — UE, Marea Britanie și SUA — au destabilizat Ucraina vreme de mai mulți ani prin promovarea mitului potrivit căruia ucrainenii ar putea fi primiți în curând în UE și, ca urmare, vor putea cu toții să se bucure de un standard de viață german', a declarat Colin Fox, fost membru al parlamentului scoțian.

* Șapte francezi din zece (71%) au mai multă încredere în premierul Manuel Valls decât în președintele François Hollande pentru a decide în legătură cu principalele orientări în materie de economie și politică socială, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Odoxa pentru RTL. Potrivit sondajului, doar 22% dintre persoanele chestionate și-au exprimat încrederea în șeful statului. Șapte la sută nu au avut nicio opinie.

* Agenția de presă oficială siriană Sana a difuzat duminică pentru prima dată informații în limba ebraică pe site-ul său, în timp ce Israelul și Siria sunt încă în stare de război, a declarat directorul general al Sana Ahmad Dawa. 'Dorim să ne adresăm tuturor celor care vorbesc această limbă. Scopul nostru este de a ajunge la cât mai multe persoane și de a prezenta o imagine clară a Siriei' devastată de un război sângeros de peste trei ani, a afirmat el.

* Afganistanul a lansat, luni, o campanie împotriva utilizării de modele feminine în reclame, cu argumentul că unele anunțuri publicitare sunt 'degradante' și proliferează imoralitatea printre tineri în această țară musulmană tradițională. Afișe și spoturi publicitare televizate care fac reclamă la telefoane mobile sau la asigurări au ajuns să prospere după prăbușirea regimului taliban, în 2001, moment în care țara s-a deschis mai mult spre economia de piață.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”