ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 5 NOIEMBRIE

ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 5 NOIEMBRIE

Președintele bulgar Rosen Plevneliev l-a desemnat miercuri oficial pe fostul premier conservator Boiko Borisov să formeze guvernul, anunță agențiile internaționale de presă.

Partidul de centru-dreapta GERB, condus de Borisov, s-a situat pe primul loc la alegerile parlamentare anticipate de pe 5 octombrie, dar nu a obținut majoritatea. În urma negocierilor, GERB a ajuns la un acord cu Blocul Reformator, tot de centru-dreapta, dar chiar și în aceste condiții alianța lor nu dispune de majoritate în parlament, astfel că Borisov încă mai încearcă să obțină sprijinul altor formațiuni, cu excepția Partidului Socialist, pe care liderul conservator l-a exclus de la orice colaborare.

* Președintele noii Comisii Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat miercuri că prima sa vizită în afara spațiului Uniunii Europene va fi în Ucraina, fără a preciza însă data acestei deplasări. 'I-am promis președintelui ucrainean (Petro Poroșenko) că prima mea deplasare în afara Uniunii Europene va fi la Kiev, iar invitația a fost lansată de către guvernul ucrainean', a declarat Juncker în cadrul unei conferințe de presă susținute la Bruxelles după prima reuniune plenară a noului executiv european. 'Nu știu când' va avea loc această deplasare, a adăugat el.

* Uniunea Europeană a cheltuit în mod eronat aproape șapte miliarde de euro din bugetul de cheltuieli aferent anului trecut, potrivit raportului anual al Curții Europene de Conturi. Cu toate acestea, Curtea estimează că rata totală de eroare pentru plățile efectuate în 2013 a coborât la 4,7% din bugetul comunitar pentru anul respectiv, în valoare de 148,5 miliarde de euro, de la nivelul de 4,8% preconizat pentru exercițiul 2012. Domeniile cele mai expuse la erori de cheltuieli, în 2013, au fost politica regională, cu o rată de eroare de 6,9%, și dezvoltarea rurală, cu o rată de eroare de 6,7%.

* Parlamentul leton, rezultat din alegerile legislative din 4 octombrie, a reconfirmat-o miercuri la conducerea guvernului pe Laimdota Straujuma și a aprobat componența noului ei cabinet. Guvernul condus de Laimdota Straujuma, o tehnocrată în vârstă de 63 de ani, a fost aprobat cu 61 de voturi ''pentru'' și 39 ''împotrivă''. Majoritatea miniștrilor din guvernul precedent, inclusiv cel de externe, Edgars Rinkevics, și cel al apărării, Raimonds Vejonis, își păstrează posturile. În schimb, ministrul de finanțe, Andris Vilks, i-a cedat locul său unui economist și fost bancher în vârstă de 53 de ani, Janis Reirs.

* Cancelarul german Angela Merkel a exclus miercuri ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei, ca urmare a implicării acestei țări în conflictul ucrainean, și a evocat în același timp măsuri împotriva liderilor rebelilor proruși după contestatele alegeri desfășurate duminică în estul Ucrainei. 'Ne-am dori ridicarea sancțiunilor, dar deocamdată ele se mențin', a declarat Angela Merkel în cadrul unei conferințe de presă susținute după o întrevedere cu președintele columbian, Juan Manuel Santos.

* Poliția din Ungaria a interceptat la sfârșitul lunii octombrie o tânără olandeză în vârstă de 16 ani care voia să se alăture organizației Statul Islamic în Siria, au anunțat miercuri serviciile antiteroriste ungare TEK. Tânăra olandeză de origine marocană se afla într-un tren care mergea de la Budapesta la Belgrad în momentul când a fost controlată și a fost descoperită ca având în posesie acte false, la 29 octombrie, se precizează într-un comunicat al TEK.

* O persoană și-a pierdut viața și alte 65 au fost rănite într-un accident de tren care a avut loc miercuri la Alger, a anunțat Protecția Civilă algeriană. Trenul, care plecase din Alger cu destinația Thénia (50 km de capitală), a deraiat în gara Hussein Dey în momentul în care schimba linia, potrivit conducerii Societății Naționale de Transport Feroviar (SNTF).

* Partidul Democrat al președintelui Barack Obama a pierdut în urma alegerilor parțiale de marți majoritatea în Senat în favoarea republicanilor, astfel că liderul de la Casa Albă va fi obligat în cei doi ani care i-au mai rămas din ultimul mandat să colaboreze mai îndeaproape cu opoziția republicană.

* Fizicianul Fabiola Gianotti a fost aleasă pentru a conduce Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) devenind prima femeie care ajunge în fruntea organizației, ea urmând să fie desemnată oficial pentru acest post în luna decembrie, iar mandatul său de cinci ani va începe în ianuarie 2016. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria