ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 21 NOIEMBRIE

ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 21 NOIEMBRIE

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a felicitat pe președintele ales al României, Klaus Iohannis, pentru victoria în scrutinul prezidențial și și-a exprimat speranța că vor avea o întâlnire în curând.

"Vă scriu pentru a vă felicita pentru victoria în alegerile prezidențiale din România. În numele Comisiei Europene și al meu personal, aș vrea să vă urez succes la președinție", a transmis Jean-Claude Juncker, într-o scrisoare făcută publică vineri de Reprezentanța Comisiei Europene în România. "Sper că vom avea șansa de a avea o întâlnire în curând. Sunt nerăbdător să lucrez cu dumneavoastră și cu Guvernul României la implementarea agendei noastre strategice comune pentru Uniune, concentrându-ne acțiunile în zonele unde Uniunea poate face cu adevărat diferența, cum ar fi cele privind creșterea, locurile de muncă, investițiile și competitivitatea", a mai precizat președintele CE, adăugând că acest lucru "este esențial pentru prosperitatea românilor, precum și a tuturor europenilor".

* Președintele ucrainean Petro Poroșenko a fost huiduit vineri la Kiev în timpul unei ceremonii pentru marcarea unui an de la începutul mișcării de contestare proeuropeană Euromaidan, a cărei reprimare brutală în luna februarie a antrenat căderea precedentului regim ucrainean al lui Viktor Ianukovici. 'Rușine! De ce nimeni nu a fost pedepsit?', au strigat zeci de rude ale victimelor represiunii din februarie, interpelându-l pe președintele ucrainean, în timp ce acesta depunea o coroană de flori pe strada Institutskaia, unde au fost uciși cei mai mulți dintre protestatari.

* Europenii vor trebui să se mulțumească cu sacoșe din materiale textile sau din hârtie, după un acord 'istoric' în cadrul UE pentru a reduce cu peste trei sferturi până în 2025 utilizarea a miliarde de pungi din plastic de unică folosință care asfixiază apa și solul. Reprezentanții celor 28 de guverne din UE au parafat vineri acest acord, care a fost pregătit împreună cu Parlamentul European la începutul săptămânii. 'Acest acord va permite Europei să facă față eficient unei probleme de mediu', și-a exprimat satisfacția ministrul italian al mediului, Gian Luca Galleti, a cărui țară deține președinția semestrială a UE.

* Parchetul spaniol a declanșat vineri urmărirea penală împotriva liderului catalan Artur Mas pentru organizarea, la 9 noiembrie, a unei consultări simbolice privind independența acestei regiuni spaniole. Artur Mas, precum și adjuncta sa, Joana Ortega, și consilierul regional pentru educație, Irine Rigau, sunt urmăriți pentru 'nesupunere civilă, abuz de putere și uzurpare de calități oficiale'.

* Cinci partide prooccidentale care au intrat în Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) au convenit vineri asupra formării unei coaliții, la un an de la manifestațiile de protest Euromaidan care au adus la putere forțele prooccidentale în Ucraina. Acestea sunt Blocul Petro Poroșenko, formațiunea omonimă a șefului statului, Frontul Popular, al premierului Arseni Iațeniuk, Samopomoșci, Partidul Radical, al lui Oleg Liașko, și Batkivșcina, partidul fostului premier Iulia Timoșenko. Participanții la noua coaliție majoritară din parlamentul ucrainean au convenit că obiectivul Ucrainei este aderarea la NATO, potrivit unei postări pe Facebook a deputatului Egor Sobolev. 'Aderarea la NATO este scopul Ucrainei. Aceasta este ultima decizie a forțelor politice din noua majoritate parlamentară, asupra căreia am convenit în parlament', scrie el.

* Deputatul Nikolai Kolomoițev, vicepreședintele grupului comunist din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), a propus vineri ca Rusia să rupă relațiile diplomatice cu Lituania și să instituie sancțiuni împotriva sa, ca represalii la 'afirmațiile grosolane' ale președintelui Dalia Grybauskaite. Președintele Dumei, Serghei Narâșkin, a propus înregistrarea inițiativei, pentru ca aceasta să poată fi examinată de către deputați.

* Un cutremur cu magnitudinea 6,9 s-a înregistrat vineri în largul Arhipelagului Molucelor, din Indonezia, a anunțat Institutul american de geofizică (UGSG). Seismul s-a produs la o adâncime de numai aproximativ 48 de kilometri în Marea Molucelor. Potrivit Centrului de avertizare din Pacific, nu există pericol de tsunami. Indonezia este situată în interiorul așa-numitului "cerc de foc al Pacificului", o zonă activă seismic unde diferite plăci ale crustei Pământului se întâlnesc și creează un număr mare de cutremure și vulcani.

* Israelul a respins vineri un apel lansat de cinci importante state membre ale Uniunii Europene de a nu demola casele palestinienilor care au comis atentate la Ierusalim, argumentând că măsura are drept scop să descurajeze comiterea de noi violențe. Potrivit ziarului Haaretz, Ministerul de Externe israelian a ascultat argumentele ambasadorilor Germaniei, Franței, Marii Britanii, Italiei și Spaniei potrivit cărora aceste demolări sunt susceptibile de a inflama tensiunile și, prin urmare, sunt contraproductive.

* Un șef de poliție din statul Arizona l-a dat în judecată pe Barack Obama joi, la puțin timp după ce președintele SUA a anunțat o serie de reforme ale imigrației, afirmând că modificările sunt neconstituționale. Șeriful din comitatul Maricopa, Joe Arpaio, care se autocaracterizează drept 'cel mai dur șerif din America', a declarat că Obama și-a depășit atribuțiile ocolind Congresul și introducând singur schimbările legale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...