ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 1 DECEMBRIE

ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 1 DECEMBRIE

Ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, a avut luni, la Chișinău, o întrevedere de aproximativ o jumătate de oră cu președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în prima sa vizită în afara țării după învestirea în funcție. La finalul întâlnirii, șeful diplomației române a subliniat importanța momentului ales pentru efectuarea vizitei, în contextul alegerilor parlamentare care au avut loc duminică în Republica Moldova.

* Alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova s-au desfășurat într-un context democratic, fără abateri grave, potrivit concluziei unui raport întocmit de observatorii internaționali care au monitorizat scrutinul. Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon, a declarat luni, într-o conferință de presă, că la alegerile din acest an s-au înregistrat progrese comparativ cu scrutinul din 2009. Iar liderul misiunii de observare de scurtă durată a OSCE la alegerile parlamentare din R. Moldova, Emin Önen, a spus că alegerile au fost în mare măsură bine administrate și au oferit cetățenilor posibilitatea de a alege candidații lor preferați și chiar aspirațiile geopolitice pe care le au.

* Președintele Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM), fostul premier Vlad Filat, este de părere că rezultatul bun obținut duminică la alegerile parlamentare din Republica Moldova de singurul partid prorus, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), nu este meritul liderului acestei formațiuni politice, Igor Dodon, ci al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin.

* Fostul premier polonez Donald Tusk, care a devenit oficial luni președintele Consiliului European, a pledat pentru "o hotărâre neînduplecată" pentru a pune capăt crizei economice din Uniunea Europeană. Tusk, care va prezida summiturile și va reprezenta UE la nivel internațional, a fost desemnat pentru acest post de către liderii blocului comunitar după alegerile europarlamentare din mai. El va conlucra cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz. Tusk, membru al familiei politice a Popularilor Europeni, este primul președinte al Consiliului European care provine dintr-o țară din Europa de Est.

* Marea Britanie a reînceput luni să coopereze cu partenerii săi din UE în anumite domenii referitoare la justiția penală și poliție, îndeosebi în ceea ce privește aplicarea mandatului european de arestare și participarea la schimbul de informații pentru combaterea criminalității organizate, a anunțat luni Comisia Europeană. "Comisia Europeană salută această inițiativă care înseamnă că Marea Britanie va continua să conlucreze cu vecinii săi pentru a lupta împotriva criminalității transfrontaliere într-un cadru european", a declarat vicepreședintele executivului european, Frans Timmermans.

* Primele trupe extrem de rapide ale NATO, capabile să fie desfășurate în câteva zile în caz de criză, vor deveni operaționale de la începutul lui 2015, a declarat luni secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg. Crearea propriu-zisă a unei forțe denumite "vârf de lance" (spearhead force) care să se poată bizui pe 4.000 de militari, pe uscat, pe mare și în aer, este preconizată în anul 2016. Această forță a fost decisă de șefii Alianței Nord-Atlantice la începutul lunii septembrie, în replică la anexarea Crimeii de către Rusia și la intervenția militarilor ruși de partea separatiștilor în estul Ucrainei, dar și pentru a opri amenințarea jihadistă în sud, în condițiile în care Turcia, membră a NATO, are frontieră comună cu Irakul și cu Siria.

* Guvernul austriac a anunțat luni lansarea unei "linii fierbinți" gratuite pentru a veni în ajutorul persoanelor confruntate cu cazuri de radicalizare în anturajul lor, în condițiile în care a crescut numărul celor care vor să participe la jihad. Centrul de apel oferă servicii în cinci limbi (germană, turcă, engleză, arabă și persană) familiilor, apropiaților, elevilor și profesorilor.

* Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a avertizat luni pe membrii coaliției sale de guvernământ că ar putea convoca alegeri anticipate dacă aceștia nu încetează cu atacurile la adresa sa. "Le cer acestor miniștri să înceteze cu subminările, să înceteze cu atacurile", a declarat Netanyahu, referindu-se la parlamentarii care fac parte din Likud, partidul său de dreapta.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante