ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 9 DECEMBRIE

ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 9 DECEMBRIE

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a fost aleasă marți, la Koln, pentru a opta oară la conducerea Uniunii Creștin-Democrate (CDU), cu 96,72% din voturi. În prezent în vârstă de 60 de ani, Merkel a obținut în urmă cu doi ani 97,94% din voturile delegaților la Congresul CDU, acesta fiind cel mai bun scor al său. Angela Merkel se află la conducerea creștin-democraților germani începând din anul 2000.

* Stavros Dimas, fost comisar european și membru al partidului de dreapta Noua Democrație, a fost desemnat marți de premierul conservator grec Antonis Samaras drept candidatul puterii la președinția Greciei. 'Cel mai bun candidat posibil la funcția de președinte al republicii este Stavros Dimas', a declarat Antonis Samaras într-un discurs televizat. El a precizat că alegerea președintelui de către parlament, a cărei primă rundă este programată la 17 decembrie, se va încheia 'până la sfârșitul lunii decembrie'.

* Parlamentul din Kosovo a învestit în funcție marți noul guvern, rezultat dintr-un acord de coaliție dintre cele două principale partide și care este condus de fostul lider al opoziției, Isa Mustafa, permițându-i micului stat din Balcani să iasă dintr-o criză politică ce a durat șase luni. ''Declar că parlamentul a învestit în funcție noul guvern din Kosovo avându-l ca premier pe Isa Mustafa'', a afirmat președintele adunării, Kadri Veseli, la încheierea votului.

* Însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Budapesta, Andre Goodfriend, și-ar putea proba în fața unei instanțe ungare acuzațiile de corupție la adresa unor oficiali ungari, a declarat marți ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto. Deși potrivit unui acord internațional semnat în 1961 diplomații au imunitate în țara în care au fost trimiși să-și desfășoare activitatea, guvernul lor poate ridica această imunitate în anumite cazuri, a explicat Szijjarto. El a susținut că, dacă un diplomat ungar ''face acuzații grave, în mod deschis, împotriva unui oficial guvernamental al țării-gazdă'', atunci Szijjarto ar încuraja ridicarea imunității diplomatului respectiv și aducerea sa în fața instanței din țara respectivă.

* Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a detectat duminică alte avioane militare rusești lângă frontierele sale, deasupra Mării Baltice, inclusiv aparate ce pot transporta bombe nucleare, a anunțat marți organizația. 'Chiar dacă majoritatea interceptărilor desfășurate de NATO deasupra Mării Baltice sunt operațiuni de rutină, prima interceptare efectuată duminică, a șase bombardiere strategice și cu rază mare de acțiune, reprezintă un nivel de activitate semnificativ din partea Rusiei', a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

* Premierul francez Manuel Valls a apărat din nou marți, la Praga, alegerea Franței de a amâna revenirea la constrângerile bugetare europene, apreciind că Europa nu ar trebui să se reducă doar la 'o disciplină aplicată fără inteligență'. 'Nu se poate ca Europa să fie redusă numai la constrângeri, la o disciplină aplicată fără flexibilitate, fără inteligență și fără a ține cont de contextul excepțional de dificil pe care îl traversează țara noastră', a pledat șeful guvernului de la Paris cu ocazia unui discurs în fața primului forum economic franco-ceh.

* Partidul Muncii ar putea deveni principalul partid din parlamentul israelian în urma legislativelor anticipate din martie, în cazul în care se va alia cu partidul de centru-stânga condus de Tzipi Livni, potrivit unui sondaj de opinie publicat marți, la o zi după dizolvarea parlamentului. O listă comună a Partidului Muncii, condus de Yitzak Herzog, și HaTnuah, condus de Tzipi Livni, destituită săptămâna trecută din funcția de ministru al justiției, ar obține 23 de locuri în parlament, potrivit unui sondaj comandat de postul de televiziune al Knessetului (parlament).

* Gruparea militantă Statul Islamic a decapitat un bărbat în nordul Siriei după ce l-a acuzat de blasfemie, au anunțat un site jihadist și o organizație pentru apărarea drepturilor omului. Bărbatul a fost ucis luni într-o piață publică din orașul Sulouk, în fața unei mulțimi în care se aflau și copii, a anunțat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cu sediul la Londra. Potrivit grupurilor pentru apărarea drepturilor omului, Statul Islamic a decapitat și lapidat numeroase persoane în zonele pe care le controlează în Siria și Irak pentru fapte pe care le consideră drept o încălcare a legii islamice, precum adulterul, furtul și blasfemia.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…