SUA au anunţat încheierea operaţiunii de neutralizare în mare a armelor chimice siriene

SUA au anunţat încheierea operaţiunii de neutralizare în mare a armelor chimice siriene

Statele Unite au anunţat luni încheierea operaţiunii de "neutralizare" în mare a elementelor chimice predate de regimul sirian care intră în compoziţia gazului sarin şi muştar, dar au avertizat că rămân vigilente în legătură cu respectarea de către Damasc a angajamentelor asumate în acest domeniu.

SUA au anunţat încheierea operaţiunii de neutralizare în mare a armelor chimice siriene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Armele chimice cele mai periculoase deţinute de regimul sirian au fost distruse", s-a felicitat preşedintele american Barack Obama, citat într-un comunicat.

Aceste elemente permit fabricarea gazului sarin şi gazului muştar, două arme chimice extrem de toxice. Ele au fost neutralizate în Marea Mediterană, la bordul bordul navei americane Cape Ray.

Operaţiunea a fost supravegheată de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

În cursul unei conversaţii telefonice cu căpitanul navei, secretarul Apărării, Chuck Hagel, a salutat "o contribuţie la securitatea planetei".

Dar, a avertizat Obama, Statele Unite "se vor asigura că Siria va respecta angajamentul de distrugere a instalaţiilor sale destinate producerii armelor chimice".

Ultimele arme chimice pe care Damascul spunea că le mai deţine au părăsit Siria la sfârşitul lui iunie, după luni de întârziere, potrivit programului convenit cu comunitatea internaţională.

Produsele chimice cele mai periculoase au fost încărcate la bordul Cape Ray.

Distrugerea acestora prin hidroliză a început în iulie.

Agenţii chimici neutralizaţi la bordul Cape Ray vor fi livraţi unor companii specializate în tratarea deşeurilor industriale.

Siria a evacuat 1.300 de tone de agenţi chimici.

Transferul şi distrugerea acestor arme se datorează aderării Siriei la Convenţia privind interzicerea armelor chimice, în octombrie 2013, în cadrul unui acord ruso-american care a permis evitarea unei intervenţii militare a Statelor Unite după ce Damascul a fost acuzat că a utilizat gaz sarin într-un atac soldat cu 1.400 de morţi în vara lui 2013.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

5 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență