SUA: Barack Obama salută încheierea misiunii de luptă a NATO în Afganistan

SUA: Barack Obama salută încheierea misiunii de luptă a NATO în Afganistan

Președintele american, Barack Obama, a salutat duminică încheierea misiunii de luptă a NATO în Afganistan și, în același timp, a atras atenția asupra pericolelor prezente în continuare în țară, scrie AFP.

"În momentul de față, datorită extraordinarului sacrificiu al bărbaților și femeilor în uniformă se pune capăt misiunii noastre de luptă, cea mai lungă din istoria Statelor Unite, care se încheie în mod responsabil", a declarat liderul de la Casa Albă într-un comunicat.

Anterior în cursul zilei, forța de luptă a NATO (ISAF) și-a coborât drapelul, în cursul unei ceremonii oficiale desfășurate la Kabul.

"Noi suntem mult mai în siguranță și țara noastră se află mult mai în siguranță datorită serviciului lor", a continuat Barack Obama, subliniind că prezența militară americană a permis "afganilor să își reconstruiască țară, să țină primele alegeri și să încheie prima tranziție democratică din istoria țării lor".

Dar, a continuat el, "Afganistanul rămâne un loc periculos", astfel încât, "la invitația guvernului afgan (...), Statele Unite și aliații lor își vor menține o prezență militară limitată în Afganistan, cu scopul de a asista și antrena forțele afgane, precum și pentru a desfășura operațiuni antiteroriste împotriva a ceea ce a mai rămas din Al-Qaida".

Forțele de securitate afgane, cu un efectiv de 350.000 de oameni, vor asigura pe viitor singure securitatea țării în fața talibanilor, care au guvernat-o între anii 1996 și 2001. Ele vor fi ajutate de o misiune a NATO, codificată "Sprijin hotărât", cu un efectiv de 12.500 de militari, în special americani, având teoretic acest rol de asistență.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”