SUA: Camera Reprezentanților îi cere lui Obama să trimită arme letale în Ucraina

SUA: Camera Reprezentanților îi cere lui Obama să trimită arme letale în Ucraina

Camera Reprezentanților a votat masiv luni în favoarea unei rezoluții cerându-i președintelui american Barack Obama să furnizeze Ucrainei arme letale pentru a se apăra împotriva "agresiunii" ruse, informează AFP.

Rezoluția 348-48 a fost aprobată de o majoritate de republicani și democrați, accentuând presiunea asupra administrației Obama pentru a nu mai întârzia furnizarea de arme și material militar greu forțelor Kievului.

Casa Albă a anunțat în această lună că livrează Ucrainei echipamente militare neletale de 75 de milioane de dolari.

Dar șeful Statului Major al armatei Martin Dempsey a declarat, în cadrul unei audieri în fața Comisiei Forțelor Armate din Senat, că este "imperativ să se examineze acordarea de ajutor letal", în timp ce secretarul apărării Ashton Carter a afirmat în timpul audierii sale de confirmare că și el "înclină" în această direcție.

Rezoluția de luni îi cere lui Barack Obama să furnizeze Ucrainei "sisteme de arme de apărare letale" ce ar permite ameliorarea capacității Ucrainei de "a-și apăra suveranitatea teritorială contra agresiunii nejustificate și continue a Federației Rusie".

Președintele Camerei John Boehner a descris votul ca un stimulent de a acționa și a spus că Congresul este în mare măsură favorabil sprijinului militar.

"Fără acțiunea acestei administrații, agresiunea rusă rămâne necontrolată", a declarat el după vot.

Democratul Eliot Engel, principalul apărător al rezoluției, a declarat colegilor săi că este timpul să se înceteze tratarea crizei din Ucraina "ca un conflict îndepărtat".

"Acest război a făcut mii de morți, zeci de mii de răniți, un milion de persoane strămutate și începe să amenințe stabilitatea Europei post-Război Rece", a afirmat Eliot Engel, adăugând că președintele rus Vladimir Putin "ne întoarce la zilele sumbre ale Războiului Rece". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...