SUA: Donald Trump și Ted Cruz s-au contrat dur în premieră la ultima dezbatere republicană

SUA: Donald Trump și Ted Cruz s-au contrat dur în premieră la ultima dezbatere republicană

Principalul favorit la învestitura republicană Donald Trump și cel mai important contracandidat al său Ted Cruz au pus capăt unui armistițiu de lungă durată într-un mod spectaculos joi seară, având schimburi aprinse de replici în cadrul unei dezbateri în care Trump pare să fi avut cea mai bună prestație de până acum, relatează Reuters.

Miliardarul din New York și senatorul de Texas au părut să termine la egalitate dezbaterea în cele din urmă, semn că puține s-ar putea întâmpla pentru a-l detrona pe Trump din poziția de principal favorit republican, în condițiile în care primele alegeri primare vor avea loc la 1 februarie în statul Iowa.

Previziunile că dezbaterea va fi una deschisă pentru toată lumea s-au adeverit, scrie Reuters. Pe lângă schimburile de replici teatrale între Cruz și Trump, senatorul de Florida Marco Rubio a avut o prestație agresivă, atacându-i atât pe Cruz, cât și pe guvernatorul de New Jersey, Chris Christie. La rândul său, guvernatorul de Florida, Jeb Bush, s-a prezentat ca o voce a rațiunii, spre deosebire de Trump.

Un sondaj realizat de Google arată faptul că spectatorii cred că Trump, care în ultimele dezbateri a părut a fi mai puțin implicat, a câștigat dezbaterea de joi seară cu 37,3% din voturi, urmat de Cruz cu 26,6% și Rubio cu 12,1%.

Până la dezbaterea Fox Business Channel din North Charleston, Carolina de Sud, Trump și Cruz au fost prietenoși pentru că amândoi vor să atragă electoratul conservator al Tea Party și nu au dorit să-i supere pe aceștia.

În condițiile în care Trump are însă nevoie acum să limiteze ascensiunea lui Cruz în Iowa, el l-a atacat pe acesta afirmând că este posibil ca din punct de vedere constituțional să nu poată deveni președinte, întrucât este născut în Canada.

'Cine naiba știe dacă măcar poți să fii președinte?', i-a spus Trump lui Cruz, declanșând huiduieli izolate în public.

Născut în Calgary, provincia Alberta, dintr-o mamă americană și un tată cubanez, Cruz l-a acuzat pe Trump că aduce în dezbatere locul său de naștere doar pentru că este pe primul loc în unele sondaje din Iowa.

Cruz a mai spus că Trump — care a condus mișcarea ce a pus sub semnul întrebării faptul că Barack Obama, născut în Hawaii, ar fi cu adevărat originar din SUA — le-a cerut avocaților săi să analizeze chestiunea locului de naștere a lui Cruz încă din septembrie, aceștia concluzionând că nu există aici o problemă legală.

'Din septembrie, Constituția nu s-a schimbat, dar sondajele au făcut-o. Înțeleg că Donald este consternat că cifrele sale din sondaje scad în Iowa, dar faptele și legea sunt aici foarte clare', a declarat senatorul de Texas.

Donald Trump a mai spus că democrații vor contesta drepturile candidatului republican în instanță dacă Cruz va fi învestit, ceea ce va pune în pericol șansele partidului de a câștiga. Ted Cruz a replicat afirmând că a studiat mai mulți ani dreptul constituțional. 'Nu voi primi sfaturi juridice de la Donald Trump', a spus el.

Deși Cruz pare să fi parat atacul pentru moment, el a fost criticat de Trump pentru o altă poziție, cea legată de valorile new-yorkezilor. Senatorul de Texas a marșat recent pe denunțarea 'valorilor din New York', pentru a-l lega pe Trump de faimosul liberalism al orașului. 'Toată lumea înțelege că valorile din New York sunt social-liberale, sunt pro-avort și pro căsătorii între persoanele de același sex', a spus Cruz.

Trump, în ceea ce a părut a fi cel mai emoțional răspuns al serii, a replicat aducând în discuție răspunsul orașului la atacurile de la 11 septembrie. 'Oamenii din New York au luptat, au luptat și au luptat, și am văzut și mai multă moarte... și chiar mirosul morții. A fost cu noi luni de zile, mirosul, aerul. Și am reconstruit centrul Manhattanului și toată lumea a urmărit și toată lumea iubește New York-ul și pe new-yorkezi. Și trebuie să vă spun că Ted a făcut o afirmație foarte jignitoare', a spus Trump.

Rubio, pe locul trei după Trump și Cruz în Iowa, s-a amestecat frecvent în disputele dintre aceștia și a încercat să pună presiune asupra lui Cruz. El l-a acuzat pe senatorul de Texas că a propus o taxă pe valoare adăugată ca parte a planului său financiar și că dă dovadă de slăbiciune în chestiunea imigrației. 'Asta nu este un conservatorism consistent, ci calcul politic', a spus Rubio.

El l-a atacat și pe Christie, acuzându-l că are poziții liberale în privința educației și a avortului. La rândul lui, Christie a întrerupt un schimb de replici Rubio-Cruz cu o remarcă acidă: 'Aș dori să întrerup această dezbatere din cadrul Senatului. Ai avut o șansă Marco (Rubio — n.r.), dar ai ratat-o'.

Cruz, care a urcat pe primul loc în unele sondaje din Iowa, s-a descurcat bine pe rețelele sociale, unde mențiunile pozitive la adresa sa s-au înmulțit cu peste 150% în timpul disputei cu Trump, care totuși continuă să conducă și în social media.

Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos de la 12 ianuarie, Trump este creditat cu 39% din intențiile de vot ale republicanilor, Cruz cu 14,5%, Bush cu 10,6%, Carson cu 9,6%, iar Rubio cu 6,7%.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Ștefan; editor: Gabriela Ionescu; editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...