SUA: Edward Snowden trebuie să suporte consecințele juridice ale faptelor sale (Clinton)

SUA: Edward Snowden trebuie să suporte consecințele juridice ale faptelor sale (Clinton)

Fostul consultant al Agenției Naționale de Securitate (NSA) americane care a dezvăluit amploarea programelor de spionaj electronic al SUA - trebuie să suporte consecințele juridice ale faptelor sale, a declarat marți seara candidatul democrat la Casa Albă, Hillary Clinton, într-o dezbatere televizată, relatează AFP.

'El a încălcat legislația Statelor Unite', a declarat Hillary Clinton, în timpul primei dezbateri din alegerile primare democrate, la Las Vegas. 'Putea să fie un avertizor de integritate și să ridice problemele pe care le-a abordat și cred ar fi obținut un răspuns pozitiv', a afirmat ea.

Snowden 'a sustras, între altele, informații extrem de importante, dintre care multe, din păcate, au ajuns pe mâini greșite. Deci, eu nu cred că el trebuie să se întoarcă aici fără să suporte consecințele juridice ale faptelor sale', afirmat Clinton, întrebată despre o posibilă condamnare la închisoare a lui Snowden.

Fostul secretar de stat în primul mandat al președintelui Barack Obama și-a exprimat deja regretul în trecut în legătură cu fuga lui Snowden din SUA, care a dezvăluit jurnaliștilor, în iunie 2013, informații despre abuzurile Agenției Naționale de Securitate, dezvăluiri care au provocat un imens scandal internațional.

Afirmația sa că Edward Snowden ar fi putut urma procedurile interne în SUA pentru denunțarea abuzurilor în cadrul NSA riscă să provoace din nou furia susținătorilor acestuia. Fostul analist NSA declarase anterior că superiorii săi nu au fost niciodată receptivi în acest sens.

Edward Snowden, refugiat în Rusia din 2013, a afirmat, la rândul său, că informațiile pe care le-a sustras de la NSA sunt în siguranță. Acesta susține că le-a transmis jurnaliștilor și că nu mai este în posesia lor.

Senatorul Bernie Sanders, rivalul lui Hillary Clinton, nu a dat dovadă de aceeași severitate. El a salutat dezbaterile suscitate de revelațiile lui Edward Snowden, care au condus la adoptarea unei reforme în domeniu de către Congres.

'Snowden a jucat un rol important pentru sensibilizarea cu privire la amploarea încălcării libertăților noastre civice și a drepturilor noastre. Cred că acest fapt trebuie luat în considerare înainte de toate', a afirmat Bernie Sanders.

'Noi avem dreptul să ne apărăm împotriva terorismului, dar există modalități de a face aceasta fără a încălca drepturile noastre constituționale și dreptul nostru la viață privată', a adăugat senatorul democrat, făcând referire la legile americane privind supravegherea electronică. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa