SUA: Proiect de lege pentru a obliga rețelele de socializare să semnaleze eventualele activitățile teroriste de pe platformele lor

Doi senatori americani au depus marți un proiect de lege prin care companiile din domeniul tehnologiilor, în special rețele de socializare precum Facebook sau Twitter, ar fi obligate să avertizeze forțele de ordine atunci când au cunoștință de eventuale activități teroriste pe platformele lor, informează AFP.

Legea, propusă de democrata Dianne Feinstein și de republicanul Richard Burr, ar stipula că "în cazul în care companiile au cunoștință de activități teroriste precum planificarea de atacuri, recrutarea sau distribuirea de materiale teroriste, ele trebuie să raporteze aceste informații forțelor de ordine", se arată într-un comunicat.

Dispozitivul este inspirant din cel deja existent în cazul pornografiei infantile online și "nu ar obliga companiile să-și supravegheze clienții sau să ia măsuri suplimentare pentru a dezvălui activități teroriste", se mai precizează în comunicat.

"Legea nu incriminează libertatea de exprimare. Ea obligă să fie semnalate potențiale comportamente teroriste", a dat asigurări pe Twitter, Dianne Feinstein.

"Ne aflăm într-o nou epocă, în care grupări teroriste precum SI (Statul Islamic) folosesc rețelele de socializare pentru a reinventa modul de a face recrutări și de a planifica atacuri", se precizează de asemenea în comunicat. "Aceste informații ar putea fi esențiale pentru a identifica și stopa recrutările sau un atac teroriste, însă avem nevoie de ajutorul grupurilor tehnologice", mai menționează inițiatorii.

Senatorii subliniază că Tashfeen Malik, unul din responsabilii atacului de săptămâna trecută de la San Bernardino în California, ar fi jurat pe contul său de Facebook supunere liderului autoproclamat al SI, Abou Bakr al-Baghdadi, potrivit presei. Contul a fost între timp închis de Facebook, deoarece încălca regulile de utilizare.

Asociația SIIA, care reprezintă companiile americane din domeniul software și al conținuturilor digitale, a criticat în schimb acest proiect obligatoriu, despre care spune că "va face mai mult rău decât bine". AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul emoționant al unui român din diaspora, citit de CTP la Digi24: Turul II nu era pentru votul preşedinte…

2 Informație / Dăncilă a urcat în sondaje după ce a înghițit rapid votanții lui Diaconu și Cumpănașu! Alegerea pre…

3 PSD băgase statu-n buzunar! Fata lui Bădălău a încasat de la CNAIR sporuri ilegale de 75% din salariu

4 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

5 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

recomandări

Te ia DNA: Emilian Gămureac

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum arată zona Fukushima la câțiva ani după dezastru