SUA: Proiect de lege pentru a obliga rețelele de socializare să semnaleze eventualele activitățile teroriste de pe platformele lor

SUA: Proiect de lege pentru a obliga rețelele de socializare să semnaleze eventualele activitățile teroriste de pe platformele lor

Doi senatori americani au depus marți un proiect de lege prin care companiile din domeniul tehnologiilor, în special rețele de socializare precum Facebook sau Twitter, ar fi obligate să avertizeze forțele de ordine atunci când au cunoștință de eventuale activități teroriste pe platformele lor, informează AFP.

Legea, propusă de democrata Dianne Feinstein și de republicanul Richard Burr, ar stipula că "în cazul în care companiile au cunoștință de activități teroriste precum planificarea de atacuri, recrutarea sau distribuirea de materiale teroriste, ele trebuie să raporteze aceste informații forțelor de ordine", se arată într-un comunicat.

Dispozitivul este inspirant din cel deja existent în cazul pornografiei infantile online și "nu ar obliga companiile să-și supravegheze clienții sau să ia măsuri suplimentare pentru a dezvălui activități teroriste", se mai precizează în comunicat.

"Legea nu incriminează libertatea de exprimare. Ea obligă să fie semnalate potențiale comportamente teroriste", a dat asigurări pe Twitter, Dianne Feinstein.

"Ne aflăm într-o nou epocă, în care grupări teroriste precum SI (Statul Islamic) folosesc rețelele de socializare pentru a reinventa modul de a face recrutări și de a planifica atacuri", se precizează de asemenea în comunicat. "Aceste informații ar putea fi esențiale pentru a identifica și stopa recrutările sau un atac teroriste, însă avem nevoie de ajutorul grupurilor tehnologice", mai menționează inițiatorii.

Senatorii subliniază că Tashfeen Malik, unul din responsabilii atacului de săptămâna trecută de la San Bernardino în California, ar fi jurat pe contul său de Facebook supunere liderului autoproclamat al SI, Abou Bakr al-Baghdadi, potrivit presei. Contul a fost între timp închis de Facebook, deoarece încălca regulile de utilizare.

Asociația SIIA, care reprezintă companiile americane din domeniul software și al conținuturilor digitale, a criticat în schimb acest proiect obligatoriu, despre care spune că "va face mai mult rău decât bine". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ultimele informații din sondaje / PNL este pe trend crescător / PSD băltește la 25 / 26% / Mari emoții în zona partide…

2 VIDEO Drumul Expres Craiova - Pitești / Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță

3 Așa o fi? Judecați voi!

4 Un jeg / „A mințit cu nerușinare” / Acuzaţii grele la adresa lui Dumitru Coarnă, viitor parlamentar PSD

5 FOTO Ea este mama Antoniei / Bunica Denise Iacobescu, la 53 de ani