Traficanți de materiale nucleare din Europa de Est caută cumpărători printre grupările extremiste

Traficanți de materiale nucleare din Europa de Est caută cumpărători printre grupările extremiste

Autorități ale unor țări din Europa de Est, care colaborează cu FBI, au dejucat în ultimii cinci ani patru tentative de vânzare de materiale radioactive unor elemente extremiste din Orientul Mijlociu, în care au fost implicate grupări criminale cu conexiuni rusești, după cum a relatat marți agenția Associated Press, citată de Washington Post.

Ultimul caz din această serie datează din luna februarie a acestui an, când un traficant a oferit spre vânzare o cantitate imensă de cesiu — suficient pentru a contamina puternic mai multe cartiere dintr-un oraș — căutând în special un cumpărător din cadrul grupării Statul Islamic.

Organizații criminale, dintre care unele având legături cu succesorul fostului KGB (FSB — Serviciul Federal de Securitate al Rusiei), dețin o piață neagră înfloritoare de materiale nucleare în Republica Moldova, o țară mică și săracă din Europa de Est, au declarat anchetatori moldoveni pentru AP.

Potrivit acestora, ruptura în cooperarea dintre Rusia și Occident a condus la faptul că a devenit mult mai greu de urmărit rutele traficanților pe piața neagră și cât de mult material radioactiv provenind de la vastele depozite de materiale radioactive din Rusia a fost traficat.

'Ne putem aștepta la multe astfel de cazuri', spune Constantin Malic, un ofițer de poliție din Republica Moldova care a investigat toate cele patru cazuri. 'Atât timp cât traficanții cred că pot face bani fără a fi prinși, ei vor continua', adaugă el.

Potrivit AP, strategia de combatere a acestui tip de trafic relevă însă unele vulnerabilități.

De la primul caz înregistrat în 2010 în Republica Moldova până la cel mai recent din luna februarie, un model se conturează: autoritățile, vizându-i pe suspecți în stadiile incipiente ale afacerii, le dă liderilor grupărilor criminale o șansă de a scăpa împreună cu materialul nuclear de contrabandă, acesta fiind un indiciu că amenințările de pe piața neagră din Balcani sunt departe de a fi sub control.

În plus, răufăcătorii implicați în astfel de tranzacții primesc pedepse scurte cu închisoarea și apoi revin la comerțul ilegal cu materiale radioactive.

Anchetatorii moldoveni nu sunt siguri în legătură cu faptul că suspecții care le-au scăpat din mâini nu au mai păstrat cea mai mare parte a materialelor radioactive. Ei nu știu nici dacă aceste grupuri care caută cumpărători — inamici ai Occidentului — au reușit să vândă materiale nucleare extremiștilor, într-un moment în care Statul Islamic și-a manifestat clar ambiția de a utiliza arme de distrugere în masă.

Operațiunile din Republica Moldova au la bază un parteneriat între FBI și o mică echipă de anchetatori moldoveni, între care și Malic, care în decurs de cinci ani au trecut de la ignoranță cvasitotală privind piața neagră a materialelor radioactive la patru acțiuni operative.

'În epoca Statului Islamic, este extrem de înspăimântător să existe traficanți reali de materiale pentru bombe nucleare care ar avea legături cu cumpărători reali', spune Matthew Bunn, profesor la Harvard, care a realizat un studiu secret în timpul administrației Clinton privind securitatea arsenalului militar al Rusiei.

În cazul afacerii cu cesiu, anchetatorii moldoveni au afirmat că a fost recuperat un recipient în care se afla o formă mai puțin radioactivă decât au avertizat inițial traficanții și care nu poate fi folosită pentru fabricarea unei 'bombe murdare'. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /