Turcia: Ambasadorul rus, convocat la Ministerul de Externe în urma unor lovituri aeriene în apropierea frontierei cu Siria

Turcia: Ambasadorul rus, convocat la Ministerul de Externe în urma unor lovituri aeriene în apropierea frontierei cu Siria

Ministerul de Externe turc l-a convocat vineri pe ambasadorul rus la Ankara, Andrei Karlov, după loviturile aviației ruse în apropierea frontierei cu Siria, avertizându-l asupra "consecințelor serioase" ale operațiunii, a anunțat vineri diplomația de la Ankara, într-un comunicat citat de AFP.

Turcia a denunțat bombardamentele ruse care 'vizează sate de civili turcmeni' (minoritate turcofonă din Siria) și a cerut 'încetarea imediată a operațiunii', precizează ministerul.

La rândul său, premierul islamo-conservator Ahmet Davutoglu a declarat, în fața presei, că '40 de sate turcmene au fost lovite' de aviația rusă, el insistând asupra 'sensibilității' Ankarei față de această etnie care trăiește în mici așezări la frontiera turco-siriană.

Turcia a denunțat în mai multe rânduri intervenția militară a Rusiei în Siria, declanșată la sfârșitul lunii septembrie. Ambasadorul rus a fost deja convocat la Ministerul de Externe de la Ankara în urma unor incursiuni ale avioanelor rusești în spațiul aerian al Turciei.

Cele două state au poziții divergente cu privire la conflictul din Siria de la debutul acestuia în 2011. În timp ce Turcia cere plecarea președintelui sirian Bashar al-Assad, acesta este susținut în continuare de Rusia.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, este așteptat săptămâna viitoare în Turcia pentru discuții referitoare, între altele, la dosarul sirian, amintește AFP.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a fost posibil? / BBC a venit în România și a descoperit chestii incredibile despre frații Tate

2 Alexandra Stan, din nou aproape goală

3 Duelul eclerurilor. Jamila pierde și a doua fază a procesului cu Laura Laurențiu

4 Foarte interesante amănunte...

5 Noua Eră. Primul pas, de acomodare, a fost făcut...