Turcia: Mii de persoane s-au strâns pentru a marca o sută de ani de la Bătălia de la Gallipoli

Turcia: Mii de persoane s-au strâns pentru a marca o sută de ani de la Bătălia de la Gallipoli

Mii de australieni, neozeelandezi și turci s-au strâns joi în Peninsula Gallipoli din Turcia pentru a comemora Bătălia de la Gallipoli, una dintre cele mai sângeroase confruntări din timpul Primului Război Mondial, marcată în fiecare an pe 25 aprilie, relatează agenția Reuters. Măsurile de securitate au fost întărite în mod special, în condițiile în care foștii inamici se confruntă acum împreună cu amenințarea reprezentată de violența militanților islamiști.

În urmă cu o sută de ani, mii de soldați din Corpul de Armată Australian și Neozeelandez (ANZAC) au luptat pe uscat pe o fâșie îngustă de plajă la Gallipoli, în debutul unei campanii dezastruoase, care a costat peste 130.000 de vieți.

Zona a devenit loc de pelerinaj pentru vizitatori, pentru a le aduce un omagiu conaționalilor lor îngropați în cimitire, în fiecare an pe 25 aprilie, când este marcată ANZAC Day.

Se așteaptă ca împlinirea a o sută de ani de la Bătălia de la Gallipoli să fie marcată prin mari ceremonii, la care vor fi prezenți președintele turc Recep Tayyip Erdogan, premierul australian Tonny Abbot, premierul neozeelandez John Key și Prințul Charles, moștenitorul Coroanei britanice.

Cu toate că Forțele Aliate includeau, de asemenea, britanici, irlandezi, francezi, Gurkha (soldați nepalezi) și canadieni, Bătălia de la Gallipoli este asociată în mod deosebit cu australienii și neozeelandezii, marcând un moment în care ei au ajuns la stadiul de națiuni mai puțin dependente de Marea Britanie.

Turcii marchează ceea ce ei numesc Războiul de la Canakkale pe 18 martie, când forțele otomane au respins un asalt al Aliaților asupra Strâmtorii Dardanele. Victoria turcilor i-a oprit pe Aliați să cucerească Istanbulul, dar a dat loc unei confruntări ce a durat opt luni.
Circa 130.000 de soldați au murit, dintre care 87.000 de partea otomană, înainte ca turcii, sub comanda germanilor, să respingă o campanie a Aliaților marcată de o slabă planificare. Acesta a fost unul dintre puținele succese ale turcilor în război. În noiembrie 1918, Flota Aliaților a trecut prin Dardanele și a ocupat Istanbulul fără nici o victimă, ocupație ce durat până în 1923. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Doar o femeie putea să scrie acest articol despre Firea!

2 De citit! Așa ar trebui să gândească și să acționeze noua garnitură de primari!

3 Andi Moisescu, infectat cu coronavirus. Nevastă-sa, Olivia Steer, antivaccinistă convinsă, săptămâna trecută: …

4 Securitatea primise o informație care ar fi putut împiedica fuga Nadiei din țară, dar ofițerul la care a ajun…

5 Sondaj BCS