Turcia: Premierul invită 11 membri ai opoziției să facă parte din guvernul interimar

Turcia: Premierul invită 11 membri ai opoziției să facă parte din guvernul interimar

Prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu a invitat 11 membri ai opoziției să se alăture cabinetului interimar care ar urma să conducă țara până la alegerile legislative anticipate de la 1 noiembrie, transmite miercuri Reuters, citând surse de la cabinetului premierului.

Cei 11 politicieni — cinci membri ai Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat) și câte trei ai Partidului Acțiunii Naționaliste (MHP, de dreapta) și Partidului Democratic al Popoarelor (HDP, pro-kurd) — au termen până joi seara pentru a accepta sau declina oferta, au indicat sursele.

CHP și MHP au declarat deja că nu vor intra la guvernare, în timp de HDP și-a arătat disponibilitatea de a face parte din executiv.

Potrivit Constituției, locurile din guvern care nu vor fi ocupate de partide de opoziție vor fi acordate unor candidați independenți din afara parlamentului.

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, provenit din mișcarea islamistă) se află singur la putere în Turcia din 2002, dar în urma alegerilor din 7 iunie a pierdut majoritatea parlamentară.

Marți, președintele Recep Tayyip Erdogan l-a mandatat pe prim-ministrul în exercițiu Ahmet Davutoglu cu formarea unui cabinet interimar după ce negocierile purtate de acesta în ultimele luni cu opoziția nu s-au concretizat.

Printre cei mai cunoscuți politicieni de pe lista lui Davutoglu află Deniz Baykal, cel mai vârstnic deputat, care a condus CHP până în 2010 și a fost vicepremier și ministru de externe în anii 1990. Printre potențialii miniștri se mai numără Tugrul Turkes, fiul fondatorului MHP, și Meral Aksener, fost ministru de interne, tot din MHP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...